Kultúra

2015.10.17. 07:19

Borban él az élet

Mathiász János világhírű kecskeméti szőlész-borász életműve előtt tiszteleg a kecskeméti Katona József Színház Borban él az élet című zenés gálaműsora. Szombaton premier.

Popovics Zsuzsanna

A lovagrendi operettgálát a nagyszínházban láthatja a közönség, Cseke Péter rendezésében. A produkció bérleten kívüli előadásként lesz látható, ezzel együtt több meglepetést is tartogat. Lesz borkóstoló, továbbá minden előadás alkalmával új lovagokat fogadnak soraikba borlovagrendek. Az előadás fővédnökei: dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár.

– Nem kérdés, hogy a világhírű szőlész-borásznak jár az emlékezés. De színpadon, és operettel? – kérdeztük Cseke Pétert a darab rendezőjét, egyben a színház direktorát.
– A budapesti Operettszínházban láttam egy Mathiász Jánosnak szentelt gálaműsort, amit ma már nem játszanak. Kecskemétnek sokkal inkább köze van hozzá, ezért megkerestem Mathiász János dédunokáját, Mathiász Gábort, így került ez a darab a kecskeméti Katonába. Mathiász János zseni volt a maga szakterületén, nagyon nagy személyiség. Több mint 3700 szőlőfajtát nemesített. Uralkodók és vezető politikusok próbálták magukhoz csábítani. Hívta a Krímre az orosz cár, dicsérte borait a francia köztársasági elnök, de maga X. Pius pápa is. Tudományos eredményei a magyar nemzet dicsőségére szolgáltak. Nevét a világon mindenütt ismerik, csakúgy, mint Kodály Zoltánét vagy Puskás Öcsiét. Ezért is gondolom, hogy Mathiász János érdemes egy saját műsorra, amellyel méltó emléket állíthatunk a korszaknak, a vidéknek, és nem utolsósorban magának az embernek.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Galéria
[/caption]– Honnan indul a történet?
– Kecskemét, századforduló, Mathiász János a pusztító vész, a filoxéra megállításán dolgozik. Neki köszönhetően sikerül megálljt parancsolni az országban pusztító járványnak, valamint szőlőfajtáinak köszönhetően helyreállítani a szőlőtermesztést. A hírnévvel azonban mit sem törődik, Mathiász leginkább csak a munkájának él. A gálaműsorban számos bordal, operett sláger, operaária és musicalrészlet is felcsendül.

– Mitől lesz lovagrendi a gálaműsor?
– Minden előadás első részének végén két vagy három borlovagrend borlovaggá avat néhány köztiszteletben álló személyiséget. A hagyományos ceremónia szerint lesz lovagrendi próbatétel, eskütétel, valamint lovaggá ütés. A közreműködő lovagrendek természetesen ízletes borokkal is megvendégelik a közönséget.

Szereposztás

A főszereplőt Egyházi Géza alakítja, feleségeként Károly Katalin, a színház zenei vezetője lép színpadra. További szereplők: Hajdú Melinda, Dobó Enikő, Aradi Imre, Ferencz Bálint, Kiss Zoltán, Váry Károly, Puskás Gyula, valamint a Kecskemét City Balett táncosai. Jelmeztervező: Gyarmati Dóra, zenei vezető: Károly Katalin, koreográfus Barta Dóra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!