Kultúra

2015.10.20. 19:59

A férfiak a nőkkel karöltve tehetnek a legtöbbet

Nincsenek városok vidék nélkül és egy férfi sincs nő nélkül – hirdeti a Magyar Női Unió (MNU), mely a Vidéki Nők Napja alkalmából, október 15-én a kecskeméti városháza dísztermében rendezte meg Gyümölcshozó nők – termékeny együttműködés elnevezésű nemzetközi konferenciáját. A határokon átívelő szakmai fórum fókuszában a világ különböző pontjain élő vidéki nők álltak.

PN

A Magyar Női Unió felvállalta, hogy segíti a nőket a kommunikációban, egyfajta híd szerepét töltik be köztük és a döntéshozók között. Ez a konferencia is ezt célozta meg, neves előadók tartottak előadásokat e témakörben. A hazai szakemberek mellett a résztvevők között köszönthették a palesztin nagykövetet, a marokkói királyság tanácsos asszonyát, valamint a Kárpát-medencéből, Partiumból, Vajdaságból és Székelyföldről érkező vendégeket.
– Minden tiszteletem a vidéki nőké, akik a nehézségek közepette is asztalunkra helyezik az ételt és harmóniában élnek a természettel – hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke. – Talán nem véletlenül tartjuk ezt az ünnepet egy nappal az Élelmezési Világnap előtt, amely az éhezés elleni küzdelemről szól. Sokak nélkülöznek a világban, és nemcsak a fejlődő országokban, de itt Európában sem jut mindenkinek az asztalára étel, vagy ha jut is, nem egészséges. A nők sokat tehetnek azért, hogy ennivalóval és legfőképpen biztonságos élelmiszerrel lássák el a családot. Többségében azonban mégiscsak a döntéshozók feladata az egyes országok és a világ élelmiszerproblémáinak a megoldás. Világméretű szabályozást igényel, hogy mindezen célok elérése ne torkolljon erőszakba. A humanitárius segítségnyújtás lehetőségével élve meg kell akadályozni, hogy az ivóvízért, az élelemért és a területekért folytatott küzdelem háborúkhoz vezessen. Ezen a területen is a férfiak a nőkkel karöltve tehetnek a legtöbbet – fűzte hozzá az elnök asszony.

Az előadások közben sajtótájékoztatót tartottak, ahol elsőként Szemereyné Pataki Klaudia szólt a sajtó munkatársaihoz.
– Kiemelném, hogy a konferenciák sorozatában Kecskeméten nem gyakran tartanak nemzetközi konferenciát, így köszönjük, hogy ránk esett a választás. Az előadások nemcsak az agráriummal és a nőkkel foglalkozó témákat dolgozták fel, hanem lehetőséget nyújtottak arra, hogy kitekintsünk más országok, nemzetek problémáira, találkozzunk gondolkodásmódjukkal, lehetőségeikkel, kapcsolódási pontjaikkal. Ez egyrészt Kecskemétnek is egy nagyon jó lehetőség, hiszen ezáltal az agráriumban dolgozó gazdaságok, gazdálkodók nemzetközi kapcsolatrendszert építhetnek ki. Másrészt mindezt megkoronázza, hogy januártól Kecskeméten működik a Vidékfejlesztési Államtitkárság, próbáljuk az ő működésüket, háttértevékenységüket is segíteni az ilyen jellegű konferenciákkal, a tapasztalatokat be tudják építeni mindennapi munkájukba.
Vladimir Rakhmanin, a FAO régióigazgatója is szólt. – Ünnepeljük az évfordulót. De ez a nap, ez a konferencia nem csak a női közreműködést, a női szerepvállalást méltatja. Arról is szól, hogy a szakmai megbeszéléseken lehetőséget kap a szervezetünk arra, hogy közvetlen információkhoz jusson, beépítse munkájába. A kormányzattal és a szakmai szervezetekkel jó együttműködést építettünk ki, munkacsoportokon keresztül hasznos információkat kapunk, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő.
Végül Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke hangsúlyozta: a konferencián nemcsak az elmélet kapott hangsúlyt, a gyakorlati oldalát is fontosnak tartották. A konferencia résztvevői meglátogatták a kecskeméti piac őstermelőit, kisebb, nagyobb gazdaságokat, farmokat kerestek fel, ahol személyes tapasztalatokat gyűjtöttek. Többek között szembetalálták magukat a generációs utánpótlás problémájával is. Megoldást kell keresni a problémákra, segítséget kell nyújtani, hiszen a jövőt közösen kell építeni.

Először Magyarországon

Az ENSZ 2007 óta rendezi meg október 15-én a Vidéki Nők Napját, Magyarországon első alkalommal szervezték meg a szakmai fórumot, melynek helyszínéül Kecskemétet választották. A szervező Magyar Női Uniót 2013-ban azzal a céllal alapították meg, hogy feltérképezzék a vidéki nők problémáit, és megpróbáljanak azokra megoldást találni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!