Kultúra

2015.05.23. 15:25

Napjainkra átírt hagyományt éltet az egész falu

Címkék#szeremle

Egykoron pünkösd hétfőjén volt szokásos a fiatalok ladikázása, ami néhány éve vasárnapi programmá és a borsoskalács fesztivállal egybekötve a kistelepülés legnagyobb ünnepévé lett.

Kubatovics Tamás

Varga György polgármester nem titkolja, hogy a praktikum miatt módosítottak az időponton, hiszen hétfőn este nehéz volt véget vetni a zenének. Márpedig a településhez a fenti programok mellett a néptáncos hagyományok ápolása is hozzátartozik, ezért vasárnapi program táncházba fordulhat, ami késő éjszakáig, illetve kora reggelig is tarthat.
A Falumúzeum udvarán 13 órától gyülekeznek, majd dagasztanak, fél 2-kor pedig a Láss Szeremlén című fotópályázat kiállítását nyitják meg. A májusfa kitáncolása után a férfiak a Sugovicára indulnak, ide vonulnak énekszóval a lányok is, hiszen 15 órától tart a ladikázás, amit gólyalábas társulat, a Bajai Dalárda, valamint Keve Gábor csikós bemutatója színesít. Öt órára vonulnak fel a Falumúzeumba, ahol már a borsoskalács a főszereplő. Meg a helyeik mellett a kalocsai és szakmári táncosok.

- Házaknál, a konyhán és a falumúzeum kemencéjében is süttetünk kalácsot egy mázsa lisztből. Mind finom, de szerintem a kemencés igazi kuriózum, hiszen ahhoz jut legritkábban az ember. Idén még egy mobilkemencét is beüzemelünk, mert évről-évre nő a turisták, érdeklődők száma. A jó rendezvénynek híre megy, egyre messzebbről érkeznek vendégek. Ők is tudják, hogy az igazit itt kóstolhatják - mondja a polgármester. Hozzáteszi: este 8-tól a színpadon is különlegesség vár a nézőkre, hiszen a mai magyar néptánc vezető férfitáncosai lépnek fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!