Kultúra

2015.05.19. 20:59

Hercegszántóról érkezett a halászléfőző bajnok

A Jánoska-eresztés hagyományőrző program keretében rendezték szombaton délután a hagyományos halászléfőző versenyt Baján.

Rab Rita

Idén nemzetközivé vált a verseny. Érkeztek csapatok a Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről is. Idén 35 bográcsban főtt halászlé. Kellemes, kora nyári időben zajlott a versengés.
Szakáll Lajos, a Magyar Gasztronómiai Szövetség éttermi mestere volt a zsűri elnöke. Pozíciójából adódóan rá hárult az értékelés szerepe. Mint mondta, összességében jó halászlevek születtek, de az idei halételek színükben eltértek a korábbiaktól. Ennek oka az lehet, hogy a tavalyi időjárás nem kedvezett a paprikának. Szakáll azt ajánlotta a főzőknek, hogy bánjanak csínján az összetevőkkel, és ne használjanak fűszerkeverékeket, lecsót, miegymást.

Az első helyezés tekintetében – az újrakóstolást követően – egybehangzó volt a zsűri ítélete: így 2015-ben Baja Halászléfőző Bajnoka a hercegszántói Gyuricza Tibor lett. A bajnok két évvel ezelőtt már kiérdemelte az aranyérmet.

A hercegszántói Gyuricza Tibor szokásos formáját hozta a főzés során. Asztaltársaival egymást ugratták, miközben jóízűen adomázgattak korábbi versenyekről. A rendszeresen dobogós helyezést elérő mester ennek ellenére nem akart hinni a fülének, amikor meghallotta, hogy idén a 30-as szám rejti a legeredményesebb halfőzőt. Örömében csak egyre azt hajtogatta, hát ehhez mit szóltok? Idén második alkalommal érdemelte ki a Baja Halászléfőző Bajnoka címet. Ha még egyszer első lesz, ő is bekerül az Örökös Bajai Halászléfőző Bajnokok sorába. Korábban többször szerepelt eredményesen egyebek között a nagybaracskai, sióagárdi versenyeken. Főztje messze földön híres. Ismert zenekaroknak is főzött már, mint a Bad Times és a Belga együttes.

–   Ma valóban remek lett a halászlé. de ez annak is köszönhető, hogy nagyon jó volt az alapanyag. A jó halétel titka egyszerű: szeretni kell a halászlét. A legjobb, ha az ember maga fogja a halat hozzá. Fontos, hogy a legjobb paprikát, a legjobb halat és a legjobb vizet használjuk. Szó volt itt a paprika minőségéről. Én mindig ugyanattól a termelőtől vásárolok évek óta. Ők éppolyan lelkesen termelik meg a paprikát, ahogy én főzöm a halat. Én nem bajai, hanem hercegszántói halászlét főzök. Ezt minden versenyen elmondom. Ott élek, és úgy is főzök. Sokszor főzök a családomnak, a barátaimnak. Fontos a motiváció, legyen miért pompás halat főzni.

A legjobb főzők

A zsűri döntése értelmében a legjobb főzők: 1. Gyuricza Tibor, 2. Az Era csapat, 3. Backi Monostor csapata lett. A legszebben terített asztalokat is értékelték. Göldner Tibor, a Tibi Cukrászat csapatával érdemelte ki a legszebben terített asztal címet, további elismerésben részesült Valter Linda és a Felvidék csapata.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!