Kultúra

2015.04.13. 12:34

Könyvvé lett a kiállítás

Pénteken mutatták be Kecskeméten, a Cifrapalotában azt a képekkel gazdagon illusztrált könyvet, amely a nagy sikerű első világháborús kiállítás nyomán készült.

Hraskó István

Tavaly nyáron nyílt meg és egészen idén februárig tartott nyitva Kecskeméten, a Cifrapalotában a Hazatérnek 1914-2014 első világháborús kiállítás. A tárlat enteriőrökkel, csatatér-terepasztallal, egyenruhákkal, fegyverekkel, nagyméretű fotókkal és korabeli plakátokkal, újságokkal plasztikus képet adott a látogatóknak a lövészárkok világáról, a harcok szüneteiről és a hátországról. A két kurátor, dr. Tombáczné dr. Végh Katalin és Szabóné Bognár Anikó a kiállítást kísérő-szövegekkel kötetbe foglalta. Ez azonban - mint azt a pénteki, ugyancsak a Cifrapalotában tartott ünnepélyes bemutatón dr. Ravasz István lektor hangsúlyozta - nem pusztán a kiállítási tárgyak katalógusa szikár leírásokkal, hanem inkább egy fotókkal gazdagon illusztrált történelemkönyv, amelyhez hasonlókra igen nagy szükség van, hiszen a történelemben nem túl járatosak számára is emészthető formában nyújt átfogó ismereteket.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Szabóné Bognár Anikó, dr. Tombáczné dr. Végh Katalin és dr. Ravasz István
[/caption]Dr. Romsics Ignác történész, akadémikus, egyetemi tanár ugyancsak méltatta a Hazatérnek 1914-2014 - A magyar katona című könyvet és szerzőit. Úgy vélte, az expresszív, felkavaró és megindító képanyag révén a jelen generációk azonosulni tudnak a nagyapák, dédapák szenvedéseivel, hősiességével. Humorosan megemlítette: 25 éve tanít, heti rendszerességgel javít egyetemi dolgozatokat, nemigen van szöveg, amelybe ne tudna valamit beleírni, de most ez a helyzet állt elő, ez a kötet szerinte így tökéletes. A neves szakember kitért arra is, hogy a holokauszt emlékév kapcsán jól megmutatkozott, mennyire másként áll a múlthoz egy történész, illetve az emlékezet-politika vagy tudatformálás. Előbbi próbálja a múltat megérteni, megismerni, feltárni és bemutatni, utóbbi viszont mindig és mindenhol kiemel egy-egy személyt, és ezeket próbálja pozitív vagy negatív példaként állítani a jelenben. Romsics Ignác örömét fejezte ki, hogy a kecskeméti kiállítás és a most megjelent könyv nem tükrözi ezt a kettősséget, a kétfajta megközelítés „kéz a kézben járt”.

A könyvbemutató résztvevőit dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa is köszöntötte. Tavaly egyébként ő nyitotta meg a kiállítást is, még külügyminiszterként. Beszédét most azzal kezdte: első világháború nélkül talán nem is létezne az Európai Unió, hiszen az első világégést követte a második, amely után a nyugat-európai kereszténydemokrata politikusok végre úgy döntöttek, hatékonyan tesznek a békéért.

– Az európai integráció, mégha sok vitát és sok problémát hordoz magában mind a mai napig, de egy valamit biztosan elért: keretein belül háború nem robbant ki. Az integrációban résztvevő nemzetek békében élnek, sőt olyan mechanizmusokat dolgoztak ki, amelyek lehetővé tették, hogy ha feszültségek is lépnek fel a tagállamok között, akkor azokat békés vitákkal megoldják - mondta Navracsics Tibor, hozzátéve: lehet, hogy a mindennapokban elfeledkezünk arról, milyen hatalmas érték is a béke, de a kiállítás és a könyv figyelmeztet erre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!