Kultúra

2015.03.09. 09:59

Zenés időutazás a Muzsikással

A magyar népzenéről, a népzenei szokásokról, hagyományokról tanulhattak a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola diákjai azon az énekórán, amit a nemzetközi hírű Muzsikás együttes tartott.

Vajda Piroska

A pénteki előadás során a gyerekek számos hangszert ismerhettek meg. Köztük a hegedűt, a nagybőgőt, a bárácsát, a tamburát, és a pásztorok furulyáját. A megismert hangszereken az együttes tagjai – Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel – csárdást, verbunkot, és juhásznótákat mutattak be.

– Mi, emberek olyanok vagyunk, hogy szükségünk van a zenére, mert a zene gyógyít. És még hatásosabb gyógyír, ha táncolunk is mellé – fogalmazott Sipos Mihály. – A zene és a tánc végigkíséri az életünket. Régen az emberek muzsikáltak a keresztelőn, a lakodalomban, de még a temetésen is. Mert a közösségi zenélés összetartotta az embereket. Habár mára ezek a szokások megváltoztak, a zene továbbra is fontos szerepet tölt be az életünkben. Ha jókedvünk van, muzsikálunk, énekelünk és táncolunk – tette hozzá a művész.

A rendhagyó énekóra végére igazán jókedv kerekedett. Az együttes egy képzeletbeli lakodalomba is meginvitálta a diákokat, akikkel közösen énekeltek és még csujogattak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!