Kultúra

2015.03.09. 16:59

Újrajátszott történelem

Ádáz küzdelem után szuronyroham és kézitusa döntötte el az ütközet kimenetelét.

Galambos Sándor

Idén is fényes győzelmet arattak a Bács-Kiskun megyei hagyományőrzőkkel megerősített magyar honvédcsapatok az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának legdicsőségesebb ütközetét, a szolnoki csatát felelevenítő hadijátékon.

Lengyel, cseh, osztrák és magyar hagyományőrző katonák, lovas huszárok és dragonyosok csaptak össze hétvégén, az ország egyik legjelentősebb és legnagyobb létszámú ütközetében, a most tizennyolcadik alkalommal újra játszott szolnoki csatában. A látványos rendezvény lebonyolítását többek közt a Honvédelmi Minisztérium, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Jászkun Magyar Királyi Honvédkultúra Alapítvány és az Aba-Novák Kulturális Központ segítette. A hadijáték főparancsnoka Udovecz György hagyományőrző ezredes volt.

A korabeli egyenruhákba öltözött, korhű fegyverekkel felvonuló osztrák és magyar csapatok reggel érkeztek a városba, a délelőtt fegyverkarbantartással, az egyenruhák csinosításával és alaki foglalkozással telt. A csata előtt a résztvevők megkoszorúzták a szabadságharc emlékművét és a Visoczki József tábornok, valamint a lengyel légió hőseinek tiszteletére állított márványtáblát, majd megkezdődött a harc. A hadijátékon a három, külföldről érkezett és tizenöt magyar hagyományőrző egyesület tagjaként 180 gyalogos- és tüzérkatona vett részt. A lovasságot képviselő huszárok és ulánusok tizennyolcan voltak, az osztrák és a magyar csapatok pedig hat ágyúval lőtték egymást.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A csata kimenetelét eldöntő kézitusában a Bács-Kiskun megyei honvédok is derekasan helyt álltak
[/caption]

A látványos bemutató a honvédek lendületes rohamával kezdődött, amelyet a várost bitorló császáriak képtelenek voltak megállítani. Végül szuronyroham és kézitusa döntötte el az ütközet kimenetelét. A hadijátékon a Bács-Kiskun megyei honvédek is derekasan helytálltak: Szkenderovics Zoltán hagyományőrző főhadnagy huszonnyolc gyalogost vezényelt, Kun Attila parancsnoksága alatt pedig hat lovas harcolt. Az ütközet természetesen idén is a magyarok győzelmével ért véget.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!