Kultúra

2015.03.09. 08:36

Színdarab ez első magyar orvosnőről

Címkék#Orgovány

Asszonyok dicsérete elnevezéssel indított előadássorozatot öt éve az orgoványi kulturális egyesület. Legutóbb Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő életével ismertették meg a közönséget.

Popovics Zsuzsanna

Az „Asszonyok dicsérete – Vilma” című produkciót ezúttal is Gellért Imréné rendezte, elsősorban korabeli naplórészletek felhasználásával.
Az orvosnő Zürichben végezte el az egyetemet, 1979-ben védte meg disszertációját, diplomájának hazai elismertetése során azonban óriási akadályokba ütközött. Erre egészen 1897-ig, vagyis 18 évig kellett várnia.

Gellért Imréné Etelka a doktornő életútjának nyomába eredt, orvosi naplókban kutatott, hogy létrejöhessen az előadás. Kutatott a budapesti Semmelweis levéltárban, így hiteles dokumentumok alapján készülhetett a darab. A főszereplőt Gulyás Aranka alakította, aki a szerepre készülve elolvasta az orvosnő önéletrajzát.

Az előadás három részből épült fel. Hugonnai Vilma történetén kívül azt is megismerhették a nézők, hogy milyen szerepet tölt be az orvostudomány a művészettörténetben, valamint hallhattak arról is, hogy ma hány nő dolgozik az egészségügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!