Kultúra

2014.10.19. 16:48

Jövőre hozzátok a szentmisére a pálinkát

Címkék#Kecel

Pálinka ünnepet rendeztek Kecelen a hétvégén, melyet a hét elején megelőzött egy nagyszabású szakmai megmérettetés.

B. Zs.

Immár második alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei Pálinka- Párlatversenyt, melyhez az idén gasztrofesztivál is társult. A hét első felében 19 zsűritag értékelte egymástól függetlenül a mintákat. A versenyre a Kárpát-medencéből összesen 321  minta érkezett. A versenyen  47 arany, 71 ezüst és 81 bronz elismerést osztottak ki. A végeredményről a hétfői Petőfi Népében számolunk be.

A szombati napon az országgyűlés alelnöke Jakab István és Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, mely népünnepéllyé alakult át. Délelőtt fél tízkor 14 bor- és pálinka lovagrend díszes öltözetben vonult a buszpályaudvartól a katolikus templomba. A menetet huszárok vezették, akiket a kiskőrösi mazsorett csoport a fúvós zenekar követett, majd következtek a lovagrendek, akik mögött a kunszentmártoni fúvószenekar zárta a sort. A katolikus templomban Burány Roland atya áldotta meg a rendezvényt, a mise beszédében arra kérte a szervezőket, hogy jövőre ugyan hozzanak már pálinkát is a ceremóniára. Így ugyanis a szentelés olyan, mintha a nászéjszaka képletéből kihagynánk a menyasszonyt.

A templomban a T.G. -Pince Lovagrend új tagokat is avatott. A rendezvénysorozat az utcán folytatódott, ahol Benke László olimpiai bajnok mester szakács felügyeletével rendeztek bográcsos főzőversenyt, Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács látványos kacsasütést és kóstoltatást tartottak. A nagyszínpadon színes programok várták a nézőket, bor és a pálinka udvarban a különlegességeket kóstolhatták meg az érdeklődők, s akinek tele volt  a pénztárcája az vásárfiát is vihetett haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!