Kultúra

2014.09.25. 07:04

Védőszentjeit tiszteli Apostag

Idén ismét Apostag adott otthont a Ladik keresztény könnyűzenei fesztiválnak. Ennek keretében avatták fel az Apostoli Szoborparkot, Rohonci ROHO István dunaújvárosi szobrászművész legújabb köztéri alkotását.

Popovics Zsuzsanna

Apostagon az Apostoli Szoborpark avató ünnepsége.

Fotó: Bus Csaba

Az avató ünnepségen Zakar Zoltán apostagi polgármester elmondta: pályázaton nyertek támogatást a kompozíció létrehozásához, az önrész előteremtéséhez pedig civil támogatókat kerestek. Hogy összejöjjön a szükséges összeg, még pénzgyűjtő színházi előadást is tartottak Dunaújvárosban, a Gólem Színház fellépésével.

Az ünnepség vendégeit a helyi iskola növendékei köszöntötték zenés verses műsorral. A szoborcsoportot a három történelmi keresztény egyház képviselői áldották meg: Gáncs Péter evangélikus püspök, Hegedűs Béla református esperes, Vass Huba római katolikus plébános, Szanyi Ferenc református lelkipásztor és Selmeczi Géza evangélikus lelkész.
A 12 apostol szobra félkörívben áll, magas kőtalapzaton. Testük műkő, arcuk, kezük és apostoli attribútumaik – például Szent Péter kulcsai, Szent Pál pallosa – bronzból készültek. Alkotásáról Rohonci István szobrászművész elmondta, a tizenkét apostol montázstechnikával készült, amit a szobrászok nem igazán kedvelnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az apostolok teste műkő, arcuk, kezük és apostoli attribútumaik bronzból készültek
[/caption]– Ehhez persze sokak kiváló munkája kellett, a műkőkészítők például igazi presztízskérdést csináltak az apostolokból. Ahogy haladtunk előre és sokasodtak a megoldandó problémák, úgy vált sokunk számára igazi szent üggyé ez a szoborcsoport, melyre nagyon büszke vagyok. Remélem, a helyiek és a településre látogatók is megszeretik majd a szoborparkot – mondta a művész.

Az első apostagi családi nap programjai között Gáncs Péter püspök tartott előadást Isten családjában... címmel. Délután az Attila-kertben folytatódtak a Ladik Fesztivál könnyűzenei programjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!