Kultúra

2014.08.19. 16:47

Jótékony céllal gyűltek össze az oldalkocsisok a Parkerődben

Alig szállt ki az egyik utas, máris ült helyébe a másik. Sorban álltak a gyerekek, hogy kipróbálhassák milyen is egy motor oldalkocsijában utazni.

Vajda Piroska

Nagy sikert aratott a hétvégén Kiskunfélegyházán megrendezett első jótékonysági oldalkocsis találkozó, amit hagyományteremtő céllal indított útjára a Félegyházi Motoros Baráti Kör. A találkozón – melynek a Parkerőd adott otthont – jól megfért egymás mellett a legmodernebb sportmotor és a veterán oldalkocsis motorkerékpár is. A bőrszerkós motorosok pedig önzetlenül motoroztatták a gyereksereget.

– Hazánkban az oldalkocsizásnak rendkívül nagy hagyománya volt évtizedekkel ezelőtt. Főleg itt az alföldi tanyavilágban, ahol ez volt az autó. Szinte minden család oldalkocsis motorkerékpárral közlekedett. Ezt a hagyományt szerettük volna feléleszteni a rendezvénnyel – fogalmazott Ónodi Árpád az esemény főszervezője, aki maga is rajongója az oldalkocsis motorkerékpároknak. Ugyanakkor azt is elmondta, mivel a környékben sehol nincs hasonló rendezvény, Európában is ritka, ezért szeretnék, ha a találkozó beállhatna a motoros hungarikumok sorába.

Ónodi Árpád hangsúlyozta, a találkozó megszervezésének másik nem titkolt célja volt, hogy adományokat gyűjtsenek a Sorsocskák Alapítvány számára. A befolyt összegből a Padkaporos Néptáncegyüttes székelyföldi utazását támogatják, illetve a rászoruló gyerekeknek vásárolnak karácsonyi ajándékokat.

Az oldalkocsis találkozó számos különlegességet is tartogatott az érdeklődők számára. Ilyen volt például az Alma együttes nem éppen motoros találkozókon megszokott koncertje vagy az ország egyetlen veterán oldalkocsis kaszkadőr bemutatója az IZS-Team előadásában, valamint Ackermann Balázs Retro Autó rodeója, amelyben többek között megmutatta, hogy mit tud egy oldtimer Trabant két keréken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!