Kultúra

2014.07.11. 06:36

Olaszországból kölcsönöztek a világháborús kiállításhoz

A közelmúltban magyar munkacsoport járt az olaszországi Gorizia tartományban, a szlovén határ közelében.

Hraskó István

A Katona József Múzeum szervezte kutatóút célja kettős volt: a résztvevők a májusban Kecskeméten vendégeskedő olasz hadi emlék-gyűjtő közösség meghívására meglátogatták az első világháború ottani emlékhelyeit a Doberdó-fennsíkon. Emellett a július végén a Cifrapalotában megnyitni tervezett, az Isonzó-menti csatákat megidéző kiállításhoz igen jelentős tárgyi kölcsönanyagot kaptak San Martino del Carso legendás múzeumából.

A „Hazatérnek” címmel a Cifrapalota összes szintjén rendezendő tárlat hazai gyűjtők emléktárgyait is bemutatja majd. Így a tervek szerint az egykori véres ütközetek helyszínén talált fegyverek, homokzsákok, szögesdrótok, drótvágók, rohamsisakok, gyógyszeres üvegek mellett a Monarchia egykori egyenruhái, sapkajelvényei és az olasz halálosztagosok kezdetleges páncélja is látható lesz.

A kiállítás robbanás- és lövészajokkal, valósághűen berendezett jelenetekkel illusztrálja majd a harctér, a lövészárkok embert próbáló, idegeket őrlő mindennapjait. Az eddigi legnagyobb szabású vidéki világháborús emlékkiállítást dr. Tombáczné dr. Végh Katalin és Szabóné Bognár Anikó muzeológusok fogják össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!