Kultúra

2014.07.11. 06:36

Olaszországból kölcsönöztek a világháborús kiállításhoz

A közelmúltban magyar munkacsoport járt az olaszországi Gorizia tartományban, a szlovén határ közelében.

Hraskó István

A Katona József Múzeum szervezte kutatóút célja kettős volt: a résztvevők a májusban Kecskeméten vendégeskedő olasz hadi emlék-gyűjtő közösség meghívására meglátogatták az első világháború ottani emlékhelyeit a Doberdó-fennsíkon. Emellett a július végén a Cifrapalotában megnyitni tervezett, az Isonzó-menti csatákat megidéző kiállításhoz igen jelentős tárgyi kölcsönanyagot kaptak San Martino del Carso legendás múzeumából.

A „Hazatérnek” címmel a Cifrapalota összes szintjén rendezendő tárlat hazai gyűjtők emléktárgyait is bemutatja majd. Így a tervek szerint az egykori véres ütközetek helyszínén talált fegyverek, homokzsákok, szögesdrótok, drótvágók, rohamsisakok, gyógyszeres üvegek mellett a Monarchia egykori egyenruhái, sapkajelvényei és az olasz halálosztagosok kezdetleges páncélja is látható lesz.

A kiállítás robbanás- és lövészajokkal, valósághűen berendezett jelenetekkel illusztrálja majd a harctér, a lövészárkok embert próbáló, idegeket őrlő mindennapjait. Az eddigi legnagyobb szabású vidéki világháborús emlékkiállítást dr. Tombáczné dr. Végh Katalin és Szabóné Bognár Anikó muzeológusok fogják össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!