Kultúra

2014.07.03. 14:24

A gyűjtés a szenvedélye

Aki bélyeget, régi pénzt, esetleg kinder tojásban elrejtett összerakható figurát gyűjt, annak nem cseng ismeretlenül Kiss Csaba neve.

Barta Zsolt

A gyűjtőszenvedéllyel megáldott keceli polgár a bélyeggyűjtők megyei elnöke lett. A kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben egy tárlat keretében tekintheti meg az érdeklődő a régi pénzekből rendezett kiállítását. Kiss Csaba évtizedek óta hódol szenvedélyének, melyben osztozik vele a párja is. A bélyeggyűjtés szerteágazó kategória. A postai bélyegek mellett főként illetékbélyegeket gyűjt. A forgalmi bélyegek közül az 1800-a évekbeli krajcáros példányokat keresi egy-egy börzén. Az illetékbélyeg különleges kategória. A vérbeli gyűjtő ugyanis nem csak magát a bélyeget, de a hozzá tartozó okmányokat is gyűjti, az pedig a történelem egy bizonyos pillanatának a lenyomatát jelenti. A képes lapok is a részét képezi a gyűjteményének, mintegy tízezer darabot számol a kollekció. Tavaly a keceli múzeumban állított ki „ A képeslap története” címmel. Mindenekelőtt a II. világháború előtti kiadványokat keresi. Kiss Csaba nem csak a MABEOSZ, de a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének is a tagja, amelyen belül a fő gyűjtési terület a magyar és külföldi pénzek.

 [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több száz évet ölel fel Kiss Csaba Kiskőrösön kiállított régi pénzeket bemutató tárlata
[/caption]

– Az új darabok beszerzése többnyire az én feladatom, a kiállítások megszervezésében a párom segít. Egy vérbeli gyűjtő szinte vadászik a kollekcióból éppen hiányzó érmére, vagy bélyegre – teszi mondja Kiss úr.
Nagyon sok zsibvásárra-bolhapiacra jár a gyűjtő, illetve aukciókon is részt vesz. Mint mondja, országos kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A gyűjtő társak jól ismerik egymást tudják, hogy ki melyik területen működik. Egymást sok esetben értesítik, ha felbukkan valahol egy, a kollekcióból hiányzó darab.
A vásárlás nem olcsó dolog, de a gyűjtő azt mondja, hogy mindenekelőtt a cserét javasolja a beszerzés során. Érdekes, hogy a zsibvásárokon sok esetben hozzá lehet olyan darabokhoz jutni olcsón, amit egy kereskedő akár egy havi fizetéséért adna el. Egy ilyen vásár néha olyan, mint egy aranybánya, ahol egyszer csak előbukkan egy jelentősebb aranyrög. Kecelen, Kiskőrösön, Kiskunhalason, Kiskundorozsmán, Szegeden, de Kecskeméten is nagy bolhapiac működik, ahová érdemes ellátogatni.
– Három hete egy zsibvásáron egy leszerelt magyar NATO katona jött hozzám, s megkérdezte, hogy mai kitüntetések érdekelnek-e. Kiderült, hogy egy szatyornyi kollekciója volt, Afganisztánból például a reptér őrzéséért is volt köztük – mesélte a gyűjtő. S hogy miként is indul egy sorozat felkutatása?

– Van egy kategória, amire rákattanok, mint például az okmánybélyeggyűjtés. Első lépésként beszerzem a szakirodalmat. Áttanulmányozom, hogy tudjam mit is kell beszerezni? A bélyegek közül az 1850-es években jelent meg az első illetékbélyeg, mely osztrák kiadású volt, ezek a kedvenceim. De a kedvencek közé tartoznak a magyar képeslapok is, melyeket 1896-tól lehet beszerezni, mert a Millenniumra készítettek egy sorozatot. A legszebbek a második világháborúig készültek, ezeket igényesen készítették el utána azonban ez a hagyomány nem folytatódott. Az említett félévszázadban rengeteg lapot jelentettek meg idehaza, mely szinte egy életre való munka lenne, ha valaki összegyűjtené tematikusan és településenként – mondta Kiss Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!