Kultúra

2014.06.09. 21:36

Lángos ünnep rekorddal

Több mint 22 kilós az ország legnagyobb egeres cipója, amit vasárnap sütöttek a dunaszentbenedeki tájházban.

Tapodi Kálmán

Korán kellett kelniük a magyar rekordkísérlet résztvevőinek, hogy időben elkészülhessen az óriási, kolbásszal töltött cipó. Bukros Miklós már hajnali fél 4-kor begyújtott a benedeki tájház öreg kemencéjébe. Hamarosan csatlakozott hozzá a sütést irányító „tésztamester”, Kovács Miklós, valamint segítőik Tóth Sándorné és Pénzes Zoltánné.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A rekordkísérletet irányító szakács Kovács Miklós, az egeres cipót szeleteli
[/caption]

A négyes 15 kg lisztet, 5 kg krumplit, fél kiló sót és élesztőt, 3 kg kolbászt, negyed kg cukrot, 4-5 liter tejet és két nagy doboz tejfölt gyúrt a cipó tésztájába. Az alkalomra készült egy jókora tepsi is, de végül megérte a közös fáradozás, mert sikerült a rekordállítás. A magyar rekordok jegyzékében így ezentúl az lesz olvasható, hogy a dunaszentbenedeki tájházban sütötték ki a legnagyobb magyar egeres cipót, ami 22,75 kg súlyú. Az egeres cipó, ami egykoron főleg a gyerekeknek készített finomság volt, a belesütött házi kolbászról kapta a jelzőjét.

Dunaszentbenedeken és környékén ma is kedvelt ez a tésztaféle, akárcsak a kenyérlángos, amiből szintén hatalmas mennyiséget készített a sütőbrigád. A lángost azonban már a tájház udvarán épített új kemencében sütötték. Ennek a finomságnak is nagy keletje volt és a rekordcipóból is csak néhány szelet maradt délutánra.
A remek hangulatú lángos ünnep részesei voltak a helyi és környékbeli hagyományőrzők is, akik fellépéseikkel teremtettek jó hangulatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!