Kultúra

2014.01.27. 16:06

Lakiteleki lett a böllérkirály

Sem a szervezőknek, sem pedig a csapatoknak nem jött be a számításuk a mezőgecsei (Kárpátalja) böllérfesztiválon. Az időjárás és az Ukrajnában uralkodó politikai helyzet rányomta bélyegét az egyébként népszerű rendezvényre.

Szentirmay Tamás

A rendkívüli hidegben viszonylag kevés vendége volt a hét végén megrendezett mezőgecsei böllérfesztiválnak. Az időjárás kihívásaival is megküzdöttek, és remek eredményeket értek el a Bács-Kiskunból részt vevő csapatok. Hat ételt kellett elkészíteniük. A Lakiteleki Hurkalandorok minden egyes étel bemutatását zeneszóval kísérték, és Szuetta Béla vőfély jóvoltából vidám rigmusokat is fűztek hozzájuk. Minden bizonnyal ez is hozzájárult, hogy finom ételeikkel elnyerték a Böllérkirályi címet. Tornyi Gyula és csapata eddigi három alkalommal vett részt a mezőgecsei böllérfesztiválon, és kétszer már elhozták a legmagasabb elismerést. Amint azt a főszakács elmondta, eredményességük a csapatmunkában rejlik.
Az Amatőr Királyi Szakácsok közül Varkai András és csapta böllértála tetszett legjobban a zsűrinek, valamint a közönség díjat is ők érdemelték ki. Fogópálinkában Mandics Tibor csapata lett az első, forralt borban pedig harmadik helyezést értek el. Oravecz József hentes munkáját harmadik helyezéssel jutalmazták. Csakúgy, mint Balogh Gorán böllértálját.

A kiskunfélegyházi Bojtor Tibor beváltotta ígéretét, sőt túl is teljesítette azt. A tervezett kétezer töltött káposztával szemben 2350 darabot készített. A félegyházi Amatőr Királyi Szakácsok elnöke, aki egyben a zsűri főítésze is volt, a következőképpen értékelte a versenyt: – Készültek levesek, pörköltek, káposztás ételek, hurkák, kolbászok, pecsenyék, és sültek. Ugyanakkor minden csapat készített valami különlegességet, saját speciális ételt, amivel kiemelkedően szerepeltek. A böllérkirályi versenyben azok munkáját vettük figyelembe, akik nem csak ízletesen, de látványosan készítették el mind a hat ételt. Ebben a lakitelekiek voltak a legjobbak – összegezte a böllérfesztivál eredményét Bojtor Tibor.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kedvezőtlen körülmények között dolgoztak a csapatok
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!