Kultúra

2013.12.27. 17:25

Virtuális út a látnivalókhoz

Címkék#Kiskunhalas

A halasi kistérség településeinek nevezetességeit virtuális úton is bejárhatják az érdeklődők. A szakrális építmények mellett, minden fontosabb létesítmény bekerült egy digitális katalógusba is.

Tapodi Kálmán

Kilenc település – Pirtó, Kiskunhalas, Harkakötöny, Zsana, Balotaszállás, Kunfehértó, Kisszállás, Tompa és Kelebia – értéktára vált jobban megismerhetőbbé a Kiskunhalas járás kulturális út elnevezésű program révén. A járás településeire érkezőket az adott helyszíneken információs táblák is segítik a tematikus úton. A kulturális út bemutatására turisztikai füzet jelent meg a teljes listával és a látnivalók fotóival.

– A halasi járás településein 105 látnivalót köt össze a kulturális út, amiket egy-egy vándorkiállításon is megismerhettek az érdeklődők – számolt be a fejlesztésről a nemrégiben tartott programzáró szakmai találkozón Szakál Aurél, a halasi Thorma János Múzeum igazgatója. Mint elhangzott: a kulturális út virtuálisan is bejárható, amiről múzeum honlapjáról – muzeum.halas.hu, vagy a kiskunhalas-kulturalis-ut.hu oldalról – is tájékozódhatnak.

Az úton a szakrális helyek, temetők, de a közigazgatási-, oktatási-, és közművelődési helyek is felkereshetők. A települések legfontosabb látnivalóit, kiállító helyeit, szobrait, valamint lakó-, és ipari épületeit is megismerhetik a „túrázók”. A látnivalók sora a Pirtó alapításának 60. évfordulójára, 2007-ben emelt emlékművel kezdődik. A községháza előtti parkban álló szobron Wass Albert sorai olvashatók: ”A gyökérben van az élet. Akinek nincs gyökere elvész...”. A kulturális út magyarországi szakasza Kelebián zárul, az 1882-ben épült 106-os számú vasúti őrháznál, amit emlékházként őriztek meg az utókornak.

A járási kulturális út szorosan kapcsolódik ahhoz a kezdeményezéshez, melynek révén tovább erősödtek a kiskunhalasi régió évszázados kapcsolatai az észak-bácskai térséggel. Szabadka és Kiskunhalas történelmében számos közös pont található, de a határvonalak erőszakos meghúzása törést jelentett az emberek közötti kapcsolatokban is. A két város múzeumának közös kiállítása – Városok a pusztában – azonban hozzájárult ahhoz, hogy a mai korban élők is jobban megismerhessék egymást, az egységes múltat és a jelen turisztikai lehetőségeit.

„Egységes területről van szó voltaképpen, ami egységes kulturális hagyományokkal, egységes történelmi múlttal is rendelkezik. Igaz, hogy Trianon után itt egy határ alakult ki, de függetlenül attól, mi úgy érezzük, hogy egységes kínálattal rukkolhatnak ki ezek a régiók, hiszen rengeteg bennük a közös.” – nyilatkozta a halasi tárlatnyitón Hulló István, a szabadkai Városi Múzeum igazgatója.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tompa egyik ékessége, a bárómajori Szent Anna templom.
[/caption]

A két régió kincseit vándortárlatokon is megismerhették az érdeklődők és a kiállítások anyagáról megjelent egy 400 képet bemutató kiadvány, ami katalógusként is segít a történelmi örökség megismerésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!