Kultúra

2013.12.23. 20:36

Tehetség és jó szándék találkozott a versünnepen

Tizenöt fellépő töltötte ki a háromórás versünnepet, Kunszetmiklóson. Figyelmes csönd volt a nézőtéren, időnként még a gyertyafény sem lebbent.

Popovics Zsuzsanna

Negyedik éve hagyomány, hogy advent idején jótékonysági versünnepnek ad otthont a Varga Domokos művelődési központ. Idén is majd'' százan váltottak rá jegyet, és járultak hozzá ahhoz, hogy a szervezők a bevételből karácsonyi ajándékokat vásároljanak. Mindezt meglepetésül idén is a városban tanuló legtehetségesebb, ám rászoruló gyerekeknek szánták.
A december 14-én megtartott versünnepen egymást váltotta a mikrofon előtt kisdiák, Szentmiklósról elkerült öregdiák, pedagógus, nyugdíjas és polgármester. Volt helye nevetésnek, elgondolkodásnak, keserűségnek, feloldozásnak. Mindemellett a lelkek gazdagítását, gyógyítását, ünnepre hangolását is szolgálták az elhangzott versek.

Balogh Mihály tanár úr például egyik írását adta elő, elmesélve, hogy nem játszotta el kisdiákként Nemecsek Ernőt a Pál utcai fiúkból, és lett helyette Latabár Kálmán a színészkirály. Bődi Szabolcs polgármester Varga Domokos egyik novelláját olvasta fel, melyből kiderült, hogy az angyalok leginkább azzal tesznek csodát, aki hisz bennük. A legfiatalabb versmondó alig volt 8 éves, a legidősebb elmúlt 70. Mindegyikük produkciója hatott a közönségre, hisz szívből szóltak, és értő fülekre találtak.

November végén indult az jótékonysági akció, akkor Weöres Sándor emlékestet adott elő Tóth Péter versmondó és Kovács Péter hegedűművész. Az adventi versünnep bevételével együtt közel ötven ajándékcsomagra sikerült összegyűjteni a szükséges pénzt. A versmondó gyerekek maguk is segítettek a játékok kiválasztásában, összegyűjtésében. A nagy ajándékozást múlt csütörtökön tartották a helyi általános iskolások és a gimnazisták részvételével. Egy jókora asztalt megtöltöttek a meglepetéscsomagok. Volt is öröm, ötven rászoruló gyereknek lett ezzel is szebb az idei karácsonya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!