Kultúra

2013.12.02. 16:13

Megújult a templom

Pályázati támogatásból és a helybeliek adományaiból újult meg az 1902-ben épült jászszentlászlói Szent László Római Katolikus Templom, amelyet a karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdetén szentelt fel dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke.

Vajda Piroska

A vidéki örökség megőrzésére kiírt pályázaton elnyert támogatásból szinte egy időben újulhat meg a jászszentlászlói Szent László templom mellett, a pálosszentkúti kegyhely, a bugaci Szent István Római Katolikus templom, illetve a szanki és a móricgáti református templom. A Kiskunok Vidékéért Egyesület pályázatán csaknem 11,2 millió forintot nyert a jászszentlászló egyházközség. Ebből és a helybeliek adományaiból végzeték el a külső felújítási munkálatokat. A megújult templomot szombaton ünnepi szentmise keretében áldotta és szentelte meg dr. Bábel Balázs. A főpásztor szentbeszédében arra hívta fel az ünneplők figyelmét, hogy a templom megújítása mellett, lelkület is újítsák meg a vasárnap kezdődött adventi időszakban.

– A keresztények számára a templomnak ezért van jelentősége, mert ott találkozhatunk Istennel. És ahogy a templomot mindig meg kell újítani – mint ahogy tették a jászszentlászlóiak is –  az embereknek is meg kell újulniuk. Mert Szent Pál apostol nyomán mi magunk is a Szentlélek templomai lehetünk – jelentette ki az érsek. Az evangéliumból tudjuk, hogy Jézus megtisztította a templomot a pénzváltóktól, de még az áldozati galambokat is kivitette. A templom megtisztítása adventben lelki értelmet kap. A mindennapok kiüresítenek, az idő múlásával elfáradunk, elközönyösödünk, ezért minden kegyelmi időszak arra való, hogy az ember megújuljon – tette hozzá Bábel Balázs. – A bevásárló központok külsőségei azonban arra ösztönzik a társadalmat, hogy minél több dolgot megvegyenek, az emberek csupán gazdasági szereplői legyen a karácsonynak. Ha igazi karácsonyi készületet akarunk, akkor szembe kell nézzünk önmagunkkal, a külső templom mintájára pedig kérjük a belső lelki megújulás kegyelmét az Istentől. Törekedjünk arra, hogy ez a megszentelt egyházi időszak váljék lelkünk üdvösségére, és tökéletesedjünk a szeretetben – hangsúlyozta a főpásztor.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Helybeliek is segítették a felújítást
[/caption]

A szentmise zárásaként Salánki Ferenc, jászszentlászlói plébános név szerint is köszönetet mondott az adományozó családoknak, segítőknek, valamint dr. Kiss Melindának, a település korábbi polgármesterének, akik felkarolta a templom felújításának ügyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!