Kultúra

2013.12.19. 17:48

Fazekas remekek Kecelen

Bár az 50-es években csaknem feledésbe merült az évezredes szakma idehaza, még is sikerült az utókornak megmentenie a fazekasságot - hangzott el keceli virágkiállítás keretén belül megrendezett fazekas kiállításon.

Barta Zsolt

A hétvégén tizenegyedik alkalommal rendezték meg az országos fazekas kiállítást Kecelen, melyre huszonnégy szakember készítette el a remekeit.

Haszilló Ferenc polgármester meleg szavakkal méltatta a kiállítókat, hangsúlyozta hogy több ezer éves szakmai kultúra nem mehet feledésbe. A keceliek ezért rendezik meg minden évben a tárlatot,  hogy a modern világban az ősi mesterség remekeit láthassák a látogatók. Rideg László a megyei önkormányzat alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fazekasság értékét a történetében megtestesülő emlékezet is adja. A Solt határában fekvő Tétel hegyen évek óta folytatnak ásatásokat. A közel száz hektáros terület csak kis részét tárták fel, de a kerámia maradványok alapján arra lehet következtetni, hogy évszázadokon keresztül lakott volt a terület. Nem kizárt, hogy avar előkelőség élt az ottani településen, mondta a politikus. A kiállítás versenyének zsűri elnöke, Imre Károly, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának az igazgatója volt. Lapunknak elmondta, hogy a kiállítás célja sajátos. Egy kihaló mesterséget úgy kell átvinni a mába, hogy a szakmát a jövőnek meg lehessen őrizni. Az köztudott, hogy ma már ritkán használnak a családok olyan terméket, amelyek a mindennapi léthez szükségesek. A kiállító mestereket olyan tematikai remekművek elkészítésére kérték fel, amelyek a piacon értékesíthetőek.

A kiállításon a világító eszközöket készítettek a fazekasok, amelyek között volt olaj mécses, illetve gyönyörűen formázott gyertyatartó vagy lámpatest is. A tárlat egyben vásár is volt ahol a kiállítók ízlésesen elkészített termékeiket értékesíthették. Imre Károly elmondta, hogy huszonnégy fazekas fogadta el a keceliek meghívását, Zalától hajdú-Biharig érkeztek a mesterek Kecelre. A legjobb fazekasnak járó elismerést a berettyóújfalui Magyar Zita kapta.

Barta Zsolt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!