Kultúra

2013.12.04. 16:17

Évről-évre jobb pálinkát főznek

Szombattól Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének a javaslatára a Kárpát-medencei Pálinka, Törköly Pálinka és Párlat Verseny nevet viseli a keceli pálinka ünnep.

Barta Zsolt

Hatodik alkalommal rendezték meg a pálinka ünnepet Kecelen a múlt héten, melyre a versenyzők 328 mintát neveztek. Az eredményhirdetést ünnepélyes keretek között szombaton tartották a megmérettetés helyszínén, a T.G.-Virágdekor Szakiskolában. A rendezvényen a T.G. Pincelovagrend három új tagot avatott, akik között ott volt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is. A politikus elmondta, hogy nagyapjáé volt a szülőföldjén az első pálinkafőzde. Most odafentről örömmel tekint le rá, hogy lovagrendi tag lett. A rendezők felkérték a neves vendéget és több szakembert, hogy az előzőleg kiválasztott aranyérmes minták között rangsorolják a verseny legjobb pálinkáját és párlatát.

Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere is szerepelt a rendezvényt méltatók között, aki arra kérte fel Téglás Andrást, a helyszínt biztosító intézmény tiszteletbeli igazgatóját, hogy pályázzák meg a jövő évi országos verseny rendezési jogát. A verseny végén Béli Géza, a zsűri elnöke röviden összefoglalta a tapasztalatait. Évről-évre jobb mintákat készítenek a bér- és a kereskedelmi főzők. A pálinka már nem a restik és nem is a disznóvágások bátorító itala. Aki nem aranyat, hanem ezüstöt vagy akár bronz elismerést kapott, azok is bátran kirakhatják az asztalra az nemes italukat.

A legjobbak eredményei:

A verseny legjobb pálinkája: Főzőmesterek Kft. érlelt tokaji törköly pálinkája.

A verseny legjobb párlata: Obernyik Petra seprőpárlata.

A régió legjobb kajszibarack pálinkáját a Madarasi Pálinkaház készítette.

A régió legjobb szőlő pálinkáját Irsai Olivér szőlőből Font Gábor bérfőző készítette.

 

 

A verseny legjobb párlata: Obernyik Petra seprőpárlata.

A régió legjobb kajszibarack pálinkáját a Madarasi Pálinkaház készítette.

A régió legjobb szőlő pálinkáját Irsai Olivér szőlőből Font Gábor bérfőző készítette.

Dukai Éva lovagrendi tag vizsgáztatja Jakab Istvánt, vajon felismeri-e a pincelovagrend zászlósborát. A politikus mellett Paplanos Ildikó, és Maurer Csaba is próbát tettek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!