Kultúra

2013.12.01. 18:21

Azoknak volt esélyük, akik sokat tudtak Gárdonyiról

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hirdetett irodalmi vetélkedőt a nagykőrösi Arany János Társaság és az Arany János Református Gimnázium.

Popovics Zsuzsanna

A jelentkezők már az előző tanítási év végén megkezdték a felkészülést. Az Egri csillagok és A láthatatlan ember Gárdonyi-regények mellett, az Így élt Gárdonyi című életrajzi könyvet, valamint Tóth Tibor: Gárdonyitól, Gárdonyiról című művét is jól kellett ismerniük.

A tudáspróbán 5-6. osztályosok (6 csapat) és 7-8. osztályosok (3 csapat) mérkőztek. Összesen 27 diák képviselte a kőrösi Petőfi-, illetve Rákóczi iskolát, a kocséri Gábor Áron Általános Iskolát és Gimnáziumot. Látványosra sikerült a „hozott anyag”, azaz a két Gárdonyi-regény tetszés szerinti jeleneteinek dramatizált előadása. Volt még keresztrejtvény, rímfaragás, néma filmrészletek „szinkronizálása”. A vetélkedő feladatait, programját Gyóni Ilona, az Arany János Társaság vezetőségi tagja állította össze.

Az 5-6. osztályosok munkáját Benkéné Szigeti Márta újságíró, ny. magyartanár és Sipos Ildikó könyvtáros értékelte. A 7-8. osztályosoknak hárman osztották a pontokat: dr. Erdélyi Erzsébet ny. főiskolai docens, dr. Böőr László, a helyi levéltár ny. igazgatója és Bakóné Dexler Ilona magyartanár. A zsűri részéről elhangzott: a tanulmányi versenyeknek elsődleges célja, hogy a diákok mélyüljenek el egy-egy témában, új ismeretekre tegyenek szert, és ösztönzést kapjanak továbbiak megszerzésére. A diákok felkészültségükkel, lelkesedésükkel rácáfoltak arra, hogy a mai fiatalok nem szeretnek olvasni. Ehhez szükség volt hozzáértő és állhatatos pedagógusaikra is.

Az 5-6 osztályosok versenyét a Várvédők nyerték, Rákóczi iskola (Kis Panna Boglárka, Fehér Kata, Gera Viktória, felkészítőjük: Lakatos Ibolya); a 7-8. osztályosokét a Dobó-csillagok, kocséri Gábor Áron Általános Iskola (Kasza Csaba, Járvás Milán, Kovács Anna, felkészítőjük: dr. Lakatosné Rozsnyói Anikó).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!