Kultúra

2013.12.12. 07:47

A költő születésére emlékeznek a reformkort felidézve

Címkék#kiskőrös

A hónap utolsó napján 17. alkalommal rendezik meg Kiskőrösön a Petőfi Szilvesztert.

Barta Zsolt

Szilveszter napján, a Magyarország területén 2013. január 1-jén született gyermekek megkapják a város ajándékát, a névre szóló Petőfi-kötetet a városházán Domonyi László polgármestertől. Az idén sem maradhat el a várva-várt színházi előadás, a szokásos kiállítás és a reformkort idéző vacsora – tájékoztatta a lapunkat Kispálné dr. Lucza Ilona, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója.

A Petőfi Szilveszter résztvevői a koszorús költő mellett Rózsa Sándorra is emlékeznek, s a menü ezt figyelembe véve a kor gasztronómiai szokásai alapján készül a Szarvas Fogadóban. A kulturális programok mellett autentikus zenéről a Kóborzengő Együttes gondoskodik. Majd megnyitják az „Ezt szeretem Petőfiben” címmel kiírt képzőművészeti pályázatra érkezett művekből rendezett kiállítást a múzeumban.

Ezt követően a Szilveszteri Társulat színházi rendezvényére várják a szórakozni vágyó közönséget a művelődési házba. A közel négyszáz főt befogadó színházteremben a város amatőr színészei adják elő Petőfi Sándor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményét. A rendező ezúttal is Supka Éva, a díszleteket pedig Kunhegyesi Ferenc festőművész festi meg. Aki este nem ér rá 18 órakor megtekinteni az előadást, az 31-én ebéd után 14 órától megnézheti a főpróbát. Majd a Szarvas Fogadóban a Petőfi Szilveszter résztvevői, miután kiszórakozták magukat az előadáson, belekóstolnak a reformkori ételek ízébe.

Éjfél után megemlékezés lesz a szülőház előtt, emlékbeszédet tart Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő. Domonyi László polgármester pedig, ahogy ez szokás, serleges fogadalomtételt tesz a koszorúzás során. Éjjel 1-kor fáklyás zarándokút indul az evangélikus templomban, Lupták György esperes évkezdő áldása után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!