Kultúra

2013.09.16. 12:11

Városi legendák és tárgyi emlékek

Címkék#solt

A Solt határában húzódó Tételhegyen évek óta végeznek feltárásokat a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai.

Popovics Zsuzsanna

Az ásatási munkálatok során a helyi folklór is felkeltette a kutatók érdeklődését. A színes meséket, mondákat és visszaemlékezéseket összegyűjtötték, és a solti Helyi Tükör című kiadvány mellékleteként meg is jelentetik. A kiadványsorozat címe: Solti Aranykulcsos Füzetek. Az elsőt ma mutatják be a kiadvány szerzői a solti Vécsey Károly Művelődési Ház könyvtárában.

A sorozatról a szerkesztőket, Petkes Zsoltot és Zsidai Zsuzsannát kérdeztük, akik az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoport tudományos segédmunkatársai. „Az Aranykulcsos Füzetek első száma a Tételhegyről szóló legendákat adja közre, melyeket zömében Szentpéteri József, az ásatás vezetője gyűjtött össze. A következő szám a Solttal és környékével kapcsolatos írott történeti forrásokat veszi számba, melyet a régészeti emlékeket bemutató írások követnek. Eddig nyolc füzetnek van pontos témaköre” – mondta el Zsidai Zsuzsanna.

„A továbbiakban bemutatjuk a különböző régészeti korszakokból ránk maradt tárgyi emlékeket; így mindenki láthatja, hogy mi is a valóságalapja az első számban közreadott legendáknak” – mutat rá Petkes Zsolt.
Az elbeszélések után feltüntetik az adatközlők nevét és a történetek illusztrálásaképp a solti családoktól kapott egy-egy régi fotót. Teszik ezt a szerzők azzal a nem titkolt céllal, hogy minden solti lakos érezze a személyes érintettséget akár családja, akár baráti kapcsolatai révén.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Volt miről beszámolniuk az ásatáson részt vevő diákoknak
[/caption]

„Célunk a szórakoztató, érdekes, színvonalas tudományos ismeretterjesztés, az, hogy az itt élők ismerjék meg saját múltjukat. A szerzők a tudományos hitelességen túl igyekeznek könnyen befogadhatóvá tenni a régészeti és történeti emlékeket az olvasók számára. Ezt szolgálja az írások stílusa, a füzetek szerkesztési és tördelési elvei is” – mondta el kérdésemre Petkes Zsolt.

A füzetsorozat előkészítésével párhuzamosan a solti Vécsey Károly Általános Iskola tanárai a nyári régészeti feltáráshoz kapcsolódóan nagysikerű kiállítást rendeztek a tételhegyi régésztáborban résztvevő diákok rajzaiból, fotóiból és makettjeiből – nem titkolva a lelkes szülői segítséget sem. A kiállítás megtekinthető az iskola könyvtárában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!