Kultúra

2013.09.16. 10:27

Tíz napig a kerámiákról szól minden

Címkék#Kecskemét

Szeptember 17. és 27. között Kecskeméten rendezik meg a Magyar Kerámiavárosok Szövetségének Nemzetközi Találkozóját.

H. I.

A tavaly megalakult, tíz települést – köztük Kecskemétet is – tömörítő szövetség célkitűzése a hagyományos gyártási módszerekkel dolgozó kerámiaműhelyek, valamint a települések hagyományaihoz köthető jellegzetességek megőrzése. A tagok közösen kívánnak lépéseket tenni a kerámiakultúra, a kerámiaművészet támogatása, az ehhez kapcsolódó turizmus élénkítése, a keramikusoktatás megerősítése érdekében.

A szakmai konferencia mellett a nagyközönség számára is sok programot kínál a rendezvény. Szeptember 17-én, kedden 16 órakor a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Kápolna Galériájában (azaz a kerámiastúdióban) nyílik kiállítás a résztvevő kerámiavárosokból érkezett alkotásokból. Szeptember 19-én, csütörtökön 15 órától a Kecskeméten és közvetlen környezetében élő és alkotó, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett mesterek munkásságát bemutató tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők a Népi Iparművészeti Gyűjteményben (egészen október 19-ig).

Sok látványosságot ígér a szeptember 21-ei (szombati) nyílt nap, amikor 10 és 13 óra között a magyar népi fazekasság jellegzetes díszítőtechnikáit (csurgatott engób technika, írókázott, festett, rátétes díszítés) mutatják be a résztvevő, illetve a meghívott mesterek, délután 14-től 16 óráig pedig fazekas olimpia lesz különféle versenyszámokkal (például: melyik mester tudja a legnagyobb edényt korongozni?). A kerámiastúdióban megrendezendő olimpián a közönség is szurkolhat majd. Szeptember 24-én – ismét a a Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán – szemtanúi lehetünk egy hagyományos boglyakemence égetésének reggel 8 órától. A kemencében a hagyományos nádudvari feketekerámia fatüzeléses égetését lehet megfigyelni.

Az égetés csúcspontja és egyben leglátványosabb része 18 óra körül várható, amikor elkezdik a belül izzó kemencetérben a redukálást, azaz a füstölést, amitől a bennlévő tárgyak feketévé válnak. A kerámiastúdióban a zárónapon, szeptember 27-én 16 órától nyílik meg a találkozón elkészült alkotásokat bemutató kiállítás. Kísérő rendezvényként programon szerepel még szeptember 23-án, hétfőn 19 órától Grecsó Krisztián író és Grecsó Zoltán táncművész Szigorúan ellenőrzött vágyak című közös estje, szintén a Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!