Kultúra

2013.09.02. 10:05

Szüreti fesztivál Kőrösön

A sikeres szüret jegyében rendezték meg 21. alkalommal a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokat. Caramel a fellépés előtt lemondta a koncertet.

Barta Zsolt

A tavalyihoz képest jobb termésre számítanak az idén a szőlőtermesztők a kiskőrösi kistérségben. Talán ez is befolyásolta a hétvégi szüreti fesztivál hangulatát. A rendezvény programjai döntően nem tértek el a korábbi évek eseményeitől. Most azonban a mindig nagy érdeklődéssel várt szépségkirálynő választás elmaradt, csakúgy, mint a péntek estére hirdetett Caramel koncert is. Az előadó lemondta a műsort a fellépés előtt. 

Péntek délután dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár helyettes nyitotta meg a rendezvénysorozatot. Hangsúlyozta, hogy izsáki származásúként úgy érzi haza jött Kiskőrösre. Otthon pedig mindig jól érzi magát az ember. A szüreti várakozásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy míg tavaly 2 millió hektó hazai termésű bor sem került a hordókba, most várhatóan 2,5-3 millió hektóra lehet számítani. A szőlő- és borágazat számíthat az Európai Unió és a kormány támogatására. Az idén és jövőre 8,5 milliárd forintot költhetnek a korszerűsítésekre. Ennek eredményeként idehaza 2660 hektárnyi szőlőültetvény újulhat meg, ebből 1630 az Alföldön.

A megnyitón Domonyi László polgármester üdvözölte a közönséget és a külföldről érkezett testvér települési meghívottakat. A programok a maguk sorrendjében következtek, sokaknak azonban feltűnt, hogy a konferansziék kissé idegenül mozognak a nagyszínpadon. Kiderült, hogy nem kiskőrösiek, talán kiskunhalasiak voltak. Sokan meg is jegyezték, hogy Petőfi szülővárosa a 15 ezres kultúrcentrum, amely járási központ, óvodától a középiskoláig széles oktatási rendszerrel rendelkezik miért is nem képes 2-3 talpraesett Kőrösön jól ismert fiatalt felkérni a konferálásra. Akit nem kötött le a nagyszínpadi műsor, azt a borászok várták a borutcában, melyet az Agrár Marketing Centrum anyagi támogatásával szerveztek. Mivel Duna Borrégiós borutcát alakítottak ki, így kisebbségben voltak a helyi borászatok. Az ismert vállalkozások közül többen, így például az István Borház az idén sem ment ki. Csengődi István cégtulajdonos lapunknak elmondta, hogy ő tudomása szerint nem borrégiós rendezvényt tartanak Kiskőrösön, hanem Kiskőrösi Szüreti Fesztivált, ezért kiskőrösiként a helyi borászatoknak, nem pedig máshonnan meghívott cégeknek kellene borutcát rendezni. Ő ezért nem ment ki, pedig a szervezők nem kértek pénzt a pavilonok használatáért.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nyanyicska konyhája nem hiába várta a vendégeket
[/caption]

A kiskőrösi borutca sajátossága volt, hogy igen kényelmetlen volt a kóstolás. Nem lehetett ugyanis sehol sem leülni. Nem voltak kihelyezve asztalok és padok, ahol kényelmesen kóstolgathatták volna a borokat a látogatók. Pedig az ilyen események rendezői Kecskeméttől Balatonlelléig kényesen ügyelnek arra, hogy legyenek padok és asztalok a helyszínen, elvégre egy gyakran olyan baráti társaságok találkoznak, akik kényelmes körülmények között hosszasan elbeszélgetve szeretnék egymás társaságát élvezni egy–két pohár bor mellett.

A hétvégi rendezvényen Gmoserné Zsuzsa néni - aki a helyi nemzeti kisebbségi közösség vezetője - szlovákjai kitettek magukért. A folklór műsorukat, nagy tapssal jutalmazta a közönség. A sztrapacska sátor előtt akkora sor állt, hogy alig győzték kiszolgálni a vevőket a dolgos kezű asszonyok a tót nemzeti ételt kóstolni kívánókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!