Kultúra

2013.08.01. 17:15

Ízelítő a gazdag a kortárs keresztény művészetből

Címkék#Kecskemét

Egy születőben levő új gyűjteményi egység mutatkozik be a Kecskeméti Katona József Múzeumban ma délután. A SIGNUM című kiállítás anyagát ifj. Gyergyádesz László művészettörténész gyűjtötte, és rendezte.

Popovics Zsuzsanna

Az elmúlt 13 év során a Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő tevékenységi és gyűjtőköre a keresztény tematika jegyében alakult. 2000-ben először az 1000 év – magyar szentek című kiállítást, majd 2002-ben az I. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét rendezte meg az intézmény. Mind az első alkalommal, mind az azt követő biennálékon szabott témát „adtak fel” az alkotóknak. Megjelenítendő ikonográfiai program volt egyebek mellett a Teremtés könyvének első 11 fejezete, Krisztus példázatai, a Jelenések könyve stb. Legutóbb az angyalok voltak az ábrázolandó főszereplők.

A biennálékon született alkotásokból rendezett kiállítások emlékét nemcsak a gondosan dokumentált katalógusok őrzik, hanem az ezredforduló óta folyó módszeres gyűjtői tevékenység is. Elsősorban ajándékozás útján, illetve pályázati úton sikerült egy e pillanatban már több száz darabot számláló, speciális gyűjteményi egységet létrehoznia a Kecskeméti Katona József Múzeumnak. Ebből a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető kollekcióból már több kiállítóhelyen bemutattak egy-egy válogatást a kortárs hazai keresztény tematikájú művészet legjobb alkotásaiból. A kollekció őrzési helyén ezúttal csupán egy kis ízelítőt nyújtanak a műfajilag is igen gazdag anyagból. A kiállítás a Cifrapalota dísztermében lesz látható, az ünnepélyes megnyitó ma fél négykor lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!