Kultúra

2013.05.17. 11:56

A KAFF különlegességei

Az európai animációs filmgyártás legjavát és a ritkán látott ázsiai animációs kultúra szemelvényeit is prezentálja közönségének az idei KAFF, június 19-23-án.

Popovics Zsuzsanna

A Kecskeméti Rajzfilmstúdió az idei animációs filmfesztiválján gyümölcsözteti az évtizedek óta működő keleti kapcsolatait, másrészt megünnepli a nemzetközi és honi jubilánsokat. A kiemelt tematikus program reprezentálja a változatos ázsiai animációs kultúrát.
– Először vállalkozik a KAFF arra, hogy egy földrész animációját mutassa be, vagy annak keresztmetszetét – avat a részletekbe Mikulás Ferenc a KAFF főszervezője, a stúdió alapító-igazgatója. – A magyarországi filmfesztiválok programjában csak elvétve látható Távol-keleti animációs alkotás. Most ezeken keresztül a nyugati, azaz az európai és amerikai filmművészet hagyományától radikálisan eltérő világokba kaphat bepillantást a fesztiválközönség. Kínától kezdve, Japánon, Dél-Koreán, Vietnámon, Szingapúron keresztül Indiáig fogunk elzarándokolni a filmvetítések révén. A filmeket arra felkért szakemberek válogatják, például a Hirosimai Animációs Film Fesztivál fesztiváligazgatója, aki egyben zsűrielnök lesz a KAFF-on.  

Az európai animációs filmgyártás legjavával is megismerkedhet, aki júniusban Kecskemétre látogat. A versenyprogramban szerepelnek varázslatos mesefilmek, kasszasikerek és külföldi fesztiválkedvencek, és több, külföldön sikeres, egész estés animációs film magyarországi premierje. A vetítések vissza nem térő alkalmak lehetnek, miután a műsorra tűzött alkotások legtöbbje elkerüli a hazai moziforgalmazást és tévés bemutatást.

Mostanra összeállt, hogy a nevezett magyar animációkból mely alkotások kerülnek bemutatásra a 11. KAFF-on. A háromtagú előzsűri döntése értelmében a 174 nevezett hazai alkotásból összesen 23 egyedi rövidfilm, 19 TV-sorozat epizód, 12 videoklip, 50 alkalmazott animáció és 41 diákfilm az előzsűrizés mérlege.

A versenyprogramok mellett az időközben elhunyt alkotókról is méltóképpen megemlékezik a fesztivál, illetve bemutatja egy-egy jeles rendező életművét. Idén két centenáriumos ünnepelttel: a magyar animációt megteremtő Macskássy Gyula, és a magyar származású, világhírű John Halas (Halász János) életművével ismerkedhet a nagyközönség. Idén ünnepli 70. születésnapját Ternovszky Béla, 60 éves lesz Horváth Mária, Keresztes Dóra és Tóth Pál. Az ő filmjeik is helyet kapnak a műsorprogramban. A vetítéseken bemutatják továbbá az „európai animációs Oscar-díjra”, a Cartoon d''Or-ra nominált alkotásokat is. A 11. KAFF-on is átadnak egy életmű-díjat. Ezzel egy olyan nem alkotó szakembert szoktak elismerni, aki egy életen keresztül sokat tett a magyar animációs filmművészetért.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elkészült az animációs filmfesztivál programja
[/caption]

Mikulás Ferenc a különlegességek között említette, hogy ezúttal az első magyarországi Sheraton-szálloda lesz a KAFF fesztiválközpontja. A négycsillagos hotel termeiben vetítik a versenyprogramokat, továbbá kiállításnak, könyvbemutatónak is helyet ad. Farkas Antal jamát a korábbi fesztiválok fiatalon elhunyt arculattervezőjét idézik meg egy emlékkiállítással. A kecskeméti szállodának egy másik animációs kötődése is lesz – a szállodai szobák falait a Magyar népmesékből készült kollázsok fogják díszíteni.

A fesztivál további helyszínei között idén is szerepel az Otthon Mozi és a Városháza udvara. Ez utóbbiba esti szabadtéri filmvetítéseket, valamint koncerteket szerveznek. Animációs alkotók kiállításait láthatja még a közönség a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban (Horváth Mari), a Kerámia Stúdió kiállítótermében (Cakó Ferenc) a Művész Kávézóban (Magyar népmesék) és a Szigma Kiállítótérben (képregény kiállítás és Szabad Animációs Filmkészítők versenye).

Popovics Zsuzsanna Elkészült az animációs filmfesztivál programja -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!