Kultúra

2012.09.30. 20:27

Nagy ünnepet ültek

Huszonötödik alkalommal ünnepelték az újbort Szent Mihály napjához kapcsolódva.

Kubatovics Tamás

Péntek estétől fogadták és tartották jól vendégeiket a házigazdák. A hagyománnyá lett vasárnap délelőtti, szüreti felvonulással várva várt látványossággá vált ünnepen az évfordulóról is megemlékeztek. Dr. Kovács István polgármester nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő köszöntheti az ünneplőket. Egyúttal kézfogással köszöntötte az első ünnepe létrehozóit a színpadon. Kishegyi Simon, dr. Sümegi József, dr. Lakatos József, Hidasi Antal, Takács Lajos és Féderer József mellett köszönetet mondott dr. Knáb Erzsébetnek és Délity Józsefnének, akik a település vezetőiként életben tartották a kezdeményezést. Kiemelte: idén szinte a fél falu megmozdult és áldozatos munkával, önzetlen felajánlásokkal segítették a nehéz helyzetben lévő önkormányzatot az ünnep lebonyolításában.

- Szép, fontos üzenenet magukban hordozó ünnepei vannak Nemesnádudvarnak. A búcsú a búzaaratás kezdetét jelöli július első vasárnapján, augusztus 20. az államalapítás és az új kenyér ünnepe, a Szent Mihály-napkor pedig az újbort ünnepeljük. Ez a három ünnep  - azon túl, hogy képviseli a katolikus keresztény szellemiséget - kihangsúlyozza az emberi munka megbecsülését, a nemesnádudvariak szorgalmát, kétkezi, kitartó munkáját. Hiszem, hogy ez meghozza gyümölcsét és csak ez biztosítja falunk életben maradását. Bízom abban, hogy ünnepeinket a jövőben is méltó módon megtarthatjuk - fogalmazott a település első embere. Az ünnepségen két nyugdíjba vonuló pedagógust - Heltainé Panyik Erzsébetet és Hermanutz Tamásnét - méltattak és búcsúztattak. Mindketten miniszteri elismerést is átvehettek. Itt derült ki az is, hogy idén ismét díszpolgári címet adományoz a település, dr. Lakatos József állatorvos viselheti a címet a jövőben. Szakmai ténykedése mellett a falumúzeum létrehozása, az útépítésekben vállalt szerepe, a horgászegyesület alapítása szintén érdemei közé sorolandó.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A helyi táncosok nyitották a sort
[/caption]

Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, a település díszpolgára volt az esemény szónoka. - Nem tudom van-e ünnepelnivalója a borászoknak, mert a nagy fagy, majd az aszály miatt kevesebb lesz a bort, talán jobb minőségű. Sajnos kevesebben vagyunk mint tavaly. Előbb vagy utóbb össze kell magunkat szedni. Fogjunk össze, bármi is választ bennünket szét, akár kultúra, származás, nyelv, folyó vagy hegy. Látni kell, ha nem sikerül összefogni az ország érdekébe, akkor jöhet bárki és mondhat bármilyen szépet, nem fogunk kilábalni a bajból ebben a nagy válságban. Önök megőrizték a dunai sváb kultúrát, amire minden honfitársunknak nagy szüksége van. Az önök németsége, nyelve, tudása, szorgalma az ország egyik alapja - fogalmazott a politikus, aki kívánta és remélte, hogy ez a hét szűk esztendő befejeződik, és talán a bővelkedés ideje is eljön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!