Kultúra

2012.08.21. 10:44

Programkavalkád a Hírös Hét Fesztiválon

Vasárnapig rengeteg programot kínál Kecskemét hagyományos nyári fesztiválja, a Hírös Hét.

H. I.

Az első Hírös Hét kezdetét 1934-ben élő rádióadásban Móricz Zsigmond jelentette be, az író egyébként birtokot is vásárolt Kecskemét határában. A "nyitó" fesztiválon csaknem hatvanezren vettek részt, közülük huszonötezren érkeztek az ország más vidékeiről és külföldről.

A Hírös Hét kezdetben mezőgazdasági jellegű volt, de napjainkban az agrárium mellett a művészetek is nagy hangsúlyt kapnak a fesztivál egy hete alatt. A 78. Hírös Hét megnyitó ünnepségét augusztus 20-án tartották Kecskemét főterén. Az egyházi zenét játszó Barátok együttes változatos és lendületes dalai - köztük a Happy day gospel feldolgozása – jó hangulatot teremtettek a közönség soraiban.

- Ha az előadás szabad fordításából indulunk ki, akkor mondhatjuk, hogy boldog napunk van, és élvezzük az életet. Erről fog szólni a Hírös Hét - mondta dr. Zombor Gábor polgármester megnyitó beszédében.
Hangsúlyozta: manapság rengeteg fesztivált rendeznek hazánkban, de kevés rendelkezik közel nyolc évtizedes múlttal, hagyománnyal.

- 1934-ben egy nagyon nehéz időszakban fogtak össze a kecskemétiek, hogy megmutassák, mivel tudnak segíteni az országnak, hogyan lehet kitörni egy nehéz gazdasági helyzetből, miként tud fejlődni egy város.
A Hírös Hétből hagyomány lett, a fesztivál évről-évre több tízezer vendéget vonz városunkba. Érdekes a párhuzam most, 2012-ben, hiszen jelenleg Kecskemét és térsége a magyar gazdaság egyik kulcsszereplője, és sok elemző, szakember városunktól várja, hogy a nehéz helyzetben javulás álljon be. Ezért mindannyian megdolgoztunk, legyünk rá büszkék - jelentette ki Zombor Gábor. Hozzátette: a Hírös Hét a város ajándéka a kecskemétieknek, hiszen "Kecskemétet a szorgalmas, egyszerű, dolgos polgárok tették hírös várossá". A megnyitóünnepségen fellépett Hajdú Melinda és Aradi Imre, a Katona József Színház két művésze is.

A programok azonban már vasárnap, a "nulladik napon" megkezdődtek, mégpedig fiatal és tehetséges kecskeméti zenészek, énekesek, táncosok előadásaival, a Kecskemét Kultúrájáéért Alapítvány közreműködése révén. Fellépett a 2010-ben alakult héttagú Drum and Folk, akik az autentikus magyar népzenét vegyítik a mai zenei irányzatokkal, például reggae-vel, funky-val, drum and bass-szel, dalaikban megszólaltatva hegedűt, brácsát, gitárt, basszusgitárt, szájharmonikát és beatboxot is, persze az éneklésről sem elfeledkezve. Majd a Grapevine Show Dance tagjai következtek. A lassan húsz éve működő egyesület fő profilja az akrobatikus show tánc humorral, dinamikával fűszerezve, ez bemutatójukból is nagyon jól kitűnt. A táncosok olyan darabokat adtak elő, amelyekkel nagy sikereket értek el a tavalyi világbajnokságon.

A Fiatal Tehetségek Napján fellépett két énekes is: a Kodály Szakközépiskolában fuvolaszakon végzett, mára egész estés musicaldarabokban is főbb szerepeket játszó Kunos Andrea, valamint a Színház-és Fimmművészeti Egyetemen tanuló, a Budapesti Operettszínház Rómeó és Júliájának Tybaltját játszó Sándor Péter is. Többek között a Jézus Krisztus Szupersztár, a Valahol Európában és a Hair egyes dalait énekelték el. Őket követte a már hosszú ideje együtt zenélő IreneLand zenekar, amelynek hegedűn, kobozon és dobon játszó tagjait a moldvai csángó, a magyar és ír zene szeretete hozta össze. 

A Hírös Hét Fesztivál programjainak napi bontását itt találja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!