Kultúra

2012.08.01. 11:56

Maszkokban táncoltak a tűznél

Törzsi művészetekkel foglalkoztak a kecskeméti diákok az ifjúsági otthon hatodik alkalommal megrendezett parádi táborában. Törzsi maszkokat, amuletteket készítettek, és megtanulták a testfestést is.

Sebestyén Hajnalka

– Az idei koncepciónkban főszerepet kapott az „Őstermészet”. Ezért a törzsi művészetek formavilágába, Európán kívüli természetközeli kultúrák művészetére helyeztük a hangsúlyt. A tábor tevékenységei a közös témát követték. Minden műfaj saját eszközeivel járta körül a napi témafelvetést. A kreatív gondolatok elindításának megsegítésére, minden alkotónap kezdetén, projektoros vetítéseken ismerkedtünk az adott téma vonatkozásaival – elevenítette fel a részleteket Sebők Kata művésztanár, aki Szikora Imre művésztanárral közösen vezette a tábort.

A táborlakókat elsősorban képzőművészeti iskolába járó diákok alkották, de többen visszatérőként már művészeti főiskolai, egyetem hallgatói. A fiatalok sokszorosító grafikai technikával dolgozhattak, készültek rézkarcok, linóleummetszetek, aquatinták, valamint volt modell utáni akt és portrérajzolás, festés, land art alkotások létrehozása és kreatív szabad alkotások választott technikában. Mindenki szabadon engedhette fantáziáját. A fiatalok szerettek a természetben lenni, mozogni és tevékenykedni, ráadásul egy héten keresztül éjjel-nappal lehetőségük nyílt arra, hogy rajzzal, festészettel, grafikával foglalkozhattak.

– A témaválasztás nagyon jónak bizonyult: A kultúra gyökerei. Az őskor, korai ókor művészete. A törzsi művészetek, Európán kívüli művészetek. A törzsi maszkok, saját maszk tervezése, kasírozása, díszítése. A fetisizmus. Mágikus hatalom tulajdonítása tárgyaknak. Különleges erőt hangsúlyozó tárgy, szobor, amulett tervezése. A törzsi művészetekben megjelenő absztahálás. A kubista redukció. Hogyan absztahálunk  emberi testet? Akt rajzolása, festése, mintázása modell után. Az absztrakt jel, motívumkeresés a természetben. Absztrakt jel készítése, mindenkinek egyénileg. Testfestés, a jelek felfestése bőrre. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Törzsi Performance zárta a tábort, ahol mindenki felöltötte törzsi maszkját, ruházatát
[/caption]

Végül egy törzsi Performance zárta a tábort a tábortűz mellett, ahol mindenki felvette saját készítésű törzsi maszkját, felöltötte a maszkhoz illő ruházatot és közös táncot járt a tűznél. A táborban készült alkotásokból szeptember 28-án kiállítás nyílik a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Diákgalériájában.

Sebestyén Hajnalka Törzsi Performance zárta a tábort, ahol mindenki felöltötte törzsi maszkját, ruházatát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!