Kultúra

2012.08.12. 22:30

Kettő lett Laci bácsiból

Címkék#lajosmizse

Egy jó tarhonya aranyat ér, rosszat meg nem érdemes csinálni - tanulták meg a lajosmizseiek Benke Laci bácsi olimpikon szakácstól, akinek szobrot is avattak a vasárnap megtartott első Tarhonya Fesztiváljukon.

Popovics Zsuzsanna

A tarhonyához való tésztát helyi asszonyok és lányok készítették úgy, ahogy nagyanyáiktól látták. Skultéti Jánosné Ibolya, a Helytörténeti Múzeum és Kulturális Egyesület, a fesztivál egyik ötletgazdája elmondta: egy-egy nyolcadikos és negyedikes kislány is dolgozott velünk, akiknek a tenyeréről jócskán ledörgölte a bőrt a teknő. Harminc kilogramm lisztből, 240 tojásból készült a hagyományos, gömbölygetett tarhonya.

Háromtagú zsűri - Benke László olimpiai bajnok, mesterszakács, Garaczi János, a Tanyacsárda tulajdonosa, igazgatója, valamint Skultéti Árpád festőművész - kívánt jó munkát a főzésre benevezett tíz szakácsnak. Laci bácsi azt kérte, hogy „Kozma kartársat” lehetőleg ne fogadják szívesen a bográcsosok körül, továbbá ne fűszerezzék túl az étkeket. A fakanalat ragadók meg is fogadták a jótanácsokat. Készült tarhonya füstölt galambbal, füstölt csülökkel, kakassal és vadhússal, de vegetáriánus, illetve lecsós változatban is.

- Hagyományos, magyaros ízeket alkottak, az ételhez illő fűszereket használtak a szakácsok, minden elismerést megérdemelnek - mondta a kóstolást követően Laci bácsi. Garaczi János hozzáfűzte: egy jó tarhonya, hagyományos lebbencs mindig beleillik a magyaros menüsorba. Az igazi tarhonya nem szeplős, azaz egyenletesen van megpirítva; a főzés során nem ázik el, pörgős marad; a lelkét az adja, hogy nem gyúrt, majd reszelt a tésztája, hanem rostán gömbölygetett.

A díjátadón három különdíj, három érem talált gazdára, valamint egy kupa, amit az első magyar Fehér Asztal Lovagrend ajánlott fel a fesztivál fődíjául. A zsűri csak számokat hirdetett, mivel a kóstoláskor nem tudta, melyik ételt ki készítette. Dobos Zoltán nyakába bronz, Kósa Árpádéba ezüst, Kovács Attiláéba aranyérmet akasztott Basky András polgármester, illetve egy-egy Skultéti-festményt is átvehettek. A vándorkupát Pintér József török módra készült tarhonyájának ítélte a zsűri, akinek azt kívánta Laci bácsi, hogy jövőre főzzön ismét, és védje meg a rangos címét.

Az ételek elfogyasztása után a helytörténeti múzeumban leleplezték azt a bronzszobrot, melyet Józsa Lajos szobrászművész mintázott Benke Lászlóról. Az alkotó elmondta: - Laci barátom, jó karakter, ráadásul büszkesége Magyarországnak, ez adta az ötletet. Sokáig szabadkozott, de végül belement, hogy modellt álljon a szoborhoz. Eredetileg egy étkekkel megrakott tálcát terveztem a bal kezébe, amit végül elvetettem, helyette az azóta elkészült Magyarok Asztala című könyvét mintáztam meg.
A bronzszobor mellett az említett könyv kicsinyített mását is megkapta a múzeum Laci bácsitól, továbbá egyik olimpiai aranyérmének a másolatát. Kopcsik Lajos mestercukrász jóvoltából pedig Laci bácsi könyvének marcipán mása gyarapítja a lajosmizsei gyűjteményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!