Kultúra

2012.08.26. 21:24

Hazatértek a festmények

Címkék#Kiskunhalas

A Kiskunhalason született, majd Nagybányára átköltözött Thorma János (1870-1937) a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakja.

Tapodi Kálmán

Thorma János születésének 75. évfordulójára szervezett vándorkiállítás múlt héten érkezett szülővárosába.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Thorma önarcképe
[/caption]

A júniusban a Cifrapalotából indult tárlat Thorma életének helyszíneire viszi vissza a művész képeit. A kecskeméti kiállítást követően a kollekció augusztusban kettévált. Előbb lakóhelyén Nagybányán, majd múlt héten szülővárosában, a nevét viselő múzeumban nyílt kiállítás, ahol huszonöt eddig kevésbé ismert műve látható. A tárlat anyaga Magyarország, Németország, Románia múzeumaiból és magángyűjteményeiből származik.

- Ősszel indul a németországi kiállítás sorozat. Szeptemberben iskolavárosa, München, majd októberben Stuttgart és decemberben Berlin a kiállítás állomás helyei, mintegy 50 festménnyel. A kiállítás sorozatot a Magyar Nemzeti Galériában nyíló tárlat zárja 2013 februárjától – tájékoztatott Szakál Aurél, a halasi Thorma János Múzeum igazgatója.

A nagybányai művésztelep egyik alapítója

Pályafutását 1887-ben Budapesten Székely Bertalannál kezdte, majd 1888-ban a müncheni Hollósy-iskolában és 1889-ben a Bajor Királyi Képzőművészeti Akadémián folytatta. Thorma János 1896-ban az európai hírűvé vált nagybányai művésztelep egyik alapítója, s évtizedekig sok művész nevelője volt. A mester főleg realista és 1848-1849-es témájú festményeiről nevezetes. Kései korszakában azonban impresszionista műveket is alkotott.

Thorma önarcképe -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!