Kultúra

2012.05.01. 21:02

Újratemették a mártír pálos szerzetest

Utolsó, és egyben legfontosabb papi állomáshelyén, Pálosszentkúton temették újra hétfőn Vezér György Ferenc pálos szerzetest, akit hatvanegy éve koholt vádak alapján végeztek ki.

V. P.

Vezér György Ferenc 1935-ben lépett be a pálos rendbe, 1940-ben szentelték pappá. A szerzetes rendek 1950-ben történt feloszlatása után 1951. márciusában tartóztatta le a kommunista hatalom. A Grősz József kalocsai érsek elleni koncepciós per kilencedik rendű vádlottjaként 1951. június 28-án ítélték halálra. A kötél általi kivégzést augusztus 3-án hajtották végre. A pálos szerzetest szovjet katonák megölésével vádolták. 1944 decemberében ugyanis Soltvadkerten az óvóhelyre menekülő nők védelmében egy fegyverrel hadonászó katonával kelt birokra, miközben a szovjet katona fegyvere véletlenül elsült, és annak halálát okozta. A Legfelsőbb Bíróság 1992. február 17-én Vezér György Ferencet felmentette a vádak alól, és megállapította, hogy nem követett el bűncselekményt. Földi maradványait hosszas kutató munka után a szakszervezeti könyvébe ragasztott bélyegek segítségével találták meg, nyálával ragasztott bélyegeken ugyanis DNS-e is rögzült. A Rákoskeresztúri új köztemető 289-as parcellájába temették. A szerzetes földi maradványait motoros kísérettel szállították Budapestről a szentkúti kegyhelyre. A koporsó ünnepélyes fogadását követően Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök, Ferenc atya szülőföldjének képviseletében áldotta meg a Vezér György Ferencről elnevezett utat.

A gyászmisét dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke mutatta be. A temetési szertartást Bátor Botond, a Pálos Rend magyarországi tartományfőnöke végezte. A temetési szertartást követően leplezték le az üldöztetés szenvedett pálos szerzetesek tiszteletére Máté István szobrászművész által készített emlékművet, mely Lezsák Sándor felajánlásával készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!