Kultúra

2012.05.30. 16:33

Száz év, száz kilométer

Egész éves programsorozattal emlékeztek a Gárdonyi Géza Általános Iskola fennállásának századik évfordulójára Pálmonosotorán.

Vajda Piroska

Száz kilométert gyalogoltak iskolájuk megnyitásának egy évszázados évfordulója tiszteletére a diákok az idei tanévben. Ezen felül különböző programokkal tették még emlékezetesebbé a jeles évfordulót. Rajzpályázat keretében a száz évvel ezelőtti iskolát rajzolták le a gyerekek. Alkotásaikból az ünnepségen nyílt kiállítás. A diákok készítettek iskolazászlót, de még iskola indulót is írtak.

Az ünnepi megemlékezésen Lantos Lászlóné igazgatónő emlékezett a kezdetekre, az iskola alapítóira. Mint mondta, 1912 őszén három tantermes épületben kezdődött meg a tanítás, melyet a római katolikus egyház, állami segéllyel építtetett fel. Az iskola első tanítója Krébecz József, első igazgatója Sallay János volt.

Az épület az eltelt évtizedek alatt jelentősen átalakult, kibővült. Mára a térség egyik legkorszerűbb intézménye, ahol jelenleg nyolc tanterem mellett tornacsarnok, szertárak, irodák, fejlesztő helyiség és informatikai terem biztosítja a mai kor igényeinek megfelelő oktatást - fogalmazott ünnepi beszédében az igazgatónő.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A diákok adtak műsort az ünnepségen
[/caption]

A diákok műsorát követően, a Tanítók Fájánál Garai Istvánné nyugalmazott igazgató emlékezett az egykori tanítókra. Az évfordulóra emléktáblát is avattak. A tábla leleplezésénél Rádiné Gémes Ildikó polgármester mondott beszédet, aki az iskola egykori növendéke és tanára is volt. Az elmúlt száz év eseményeit emlékkiállítás keretében régi osztály- és tablóképek, közösségi és sporteseményekről készült felvételek is bemutatják.

Vajda Piroska A diákok adtak műsort az ünnepségen -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!