Kultúra

2012.05.06. 20:50

Rendezvényterem is van a mozgó könyvtár mellett

Új könyvtárszobával, illetve közösségi szolgáltatató térrel gazdagodott Bugacpusztaháza.

Vajda Piroska

A most átadott, ám évek óta üresen álló önkormányzati épület felújítására egy pályázaton mintegy 47 millió forint támogatást nyert a település.
- A több mint 200 négyzetméteres úgynevezett integrált közösségi szolgáltató térben a megyei könyvtár mozgókönyvtára mellett helyet kapott még olyan terem is, ahol különböző közösségi, esetleg családi programokat is rendezhetnek a helybeliek – mondta el Kovács György. A polgármestertől azt is megtudtuk, a támogatásból nem csak az épület felújítását, és annak felszerelését, hanem hároméves működtetését is finanszírozzák.

Az ünnepélyes átadáson Ramháb Mária, a megyei könyvtár igazgatónője elmondta: a 3 ezer lélekszám alatti kistelepüléseknek 2005-től van lehetőségük az úgynevezett mozgókönyvtári szolgáltatás igénybevételére. Ez azért is fontos, mert ezek a települések önállóan nem, vagy csak alacsony színvonalon tudnák működtetni könyvtáraikat. Az együttműködésnek köszönhetően viszont a megyei könyvtár új könyveket, eszközöket, informatikai szolgáltatásokat, illetve a lakosság igényeihez alkalmazkodva programokat biztosít.

A megyei könyvtár a Kiskunfélegyházi Kistérségi Társulás kilenc települése közül Bugacpusztaháza mellett, Fülöpjakabon, Gátéron, Kunszálláson, és Petőfiszálláson biztosít még mozgókönyvtári szolgáltatást. Pálmonostora pedig idén csatlakozott ehhez a rendszerhez, ahol jelenleg a megfelelő könyvtárhelyiség kialakításán dolgoznak. Fülöpjakabon és Kunszálláson viszont a pusztaházihoz hasonló sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan megújul és kibővül a községi könyvtár – fűzte hozzá Ramháb Mária.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kicsik és nagyok nagy örömmel vették birtokba az épületet
[/caption]

Kiemelte: mivel ezek a könyvtárak viszonylag kicsik, ezért nagyon át kell gondolni, mit tartalmazzon a helyi gyűjtemény, mi az amire a helybelieknek szüksége lehet. Ám, ha valaki mégsem találja meg azt a kiadványt, amit éppen keres, az elektronikus összeköttetésnek köszönhetően, a könyvtáros azonnal kérheti a megyei könyvtártól, amit még aznap térítés nélkül postára is tesznek.

Vajda Piroska Kicsik és nagyok nagy örömmel vették birtokba az épületet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!