Kultúra

2012.05.28. 15:36

Gördeszkával pasztorál

Több mint kétszáz fiatal előtt tartott előadást Pálosszentkúton Lendvai Zoltán, a „gördeszkás papként” közismerté vált rédicsi plébános.

Vajda Piroska

„A hit lendületet ad!” mottóval rendezték meg az idei Pünkösdi Ifjúsági Találkozót Pálosszentkúton. Hogyan értelmezzük ezt?
– Példaképem, II. János Pál pápa életútjában is láthatjuk, hogy a hit milyen lendületet ad. Huszonöt év alatt több mint száz külföldi útja volt, mintegy négyezer embert avatott boldoggá, több százat pedig szentté, mindenkihez volt egy jó szava, túlélte a merényletet. Ilyen lendületet csak a Szentlélek adhat.

– Hogyan vetítsék át a fiatalok mindezt saját életükre?
– A szentek – a sztárokkal ellentétben – követhető példaképek. II. János Pál pápa rámutatott, mit kell tenni az egyszerű hétköznapokban. Észrevenni a kicsiket, megmutatta, hogyan kell betegnek lenni, szenvedni, nem szégyellte súlyos betegségét, kiállt az emberek elé, és így is hatalmas kisugárzása volt.

– A gördeszka egyfajta szószék?
– Igen! Kevés szószékről hallatszik el az egyház szava Ausztráliától, Dél-Amerikáig, vagy akár Kínáig. Gördeszkás jelenetemet az egész világon lejátszották. A Szentlélek csodájának tartom, hogy még a kínai cenzúra is megengedte vetítését. Papot nem mutogatnak a tévében, de ha már gördeszkán gurul...! Nagyon érdekes volt számomra, amikor megkérdezte tőlem valaki, hogyan vált ilyen sikeressé az egész világon a felvétel, hiszen nem fordították le, amit mondtam? Erre azt válaszoltam: ezek a gesztusok többet fejeznek ki, mint amit szavakkal el lehet mondani. Azt az örömet, amit csak a Szentlélek adhat.

Reklám szakemberek mondták – mivel elég sok stáb ellátogatott már Rédicsre – hogy ezt megtervezni sem lehetett volna jobban. Épp a Papok éve után voltunk, amikor annyi rosszat mondtak az egyházra. Ez volt az első pozitív hír akkoriban. Egész biztos vagyok benne, hogy a Szentlélek tervezte így. Az egyház kétezer éves történelme alatt elég sok mindet elviselt, és ennél többet is kibír. Én bízom benne, hogy az az űr, amit a kommunizmus, és a kapitalizmus szült, fellobbantja azt a hit utáni vágyat, amire programozva van a szívünk.

– Hogyan kezeli egy pap ezt a népszerűséget?
– Egyre nehezebb, mert nem tudok eleget tenni annak a sok meghívásnak, amit kapok. Ugyanakkor érzem, hogy ha már belekeveredtem ebbe, akkor vállalni kell. Örömmel megyek, ahová tudok, és elmondom a hitemet. Nagyon szép ebben az egészben, hogy akik távol vannak az egyháztól, azok is úgy érzik, hogy ezen a jeleneten keresztül, olyan arca csillant át, amit eddig nem ismertek. Ez egy új mosolya az egyháznak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A rédicsi plébános rögtönzött bemutatót és gördeszka tanfolyamot is tartott
[/caption]

– Felettesei, paptársai hogyan fogadták a gördeszkás mutatványt?
– Sokan gratuláltak, többen kérdezték lesz-e gördeszka tanfolyam, érdeklődnek, figyelik, hogy ez most meddig tart. Azt jósolták, egy-két hét alatt ennek vége. De, ha az eredményeket nézem, egyre mélyebb szinteken keresik a velem való találkozást, és kíváncsiak arra, hogy a gördeszkás pap mit szól egy-egy kérdéshez, és ez azért jó, mert közben elmondhatom a hitemet, és ezt a Szentlélek nagy ajándékának tartom.

– Ön szerint, mi az üzenete pünkösdnek a mai fiatalok számára?
– Búcsúi hangulatban jöttem Petőfiszállásra, mert Rédicsen is ilyenkor tartjuk templomunk búcsúját. Pünkösd örömét szerettem volna elhozni Szentkútra. Azt, hogy az igazság szabaddá tesz bennünket. Ha tudunk bocsánatot kérni, beismerni a bűneinket és egymásnak megbocsátani, az mindig óriási öröm. Azt kívánom a fiataloknak, hogy fedezzék fel a szentségekben, hogy Jézussal találkozhatnak.

Vajda Piroska A rédicsi plébános rögtönzött bemutatót és gördeszka tanfolyamot is tartott -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!