Kultúra

2012.05.01. 21:53

Félezernél is több pincét rejt a solti Meleg-hegy

Címkék#Egyéb#solt

Mindössze 124 méter magas, mégis több mint félezer pincét rejt a gyomrában a solti Meleg-hegy, melynek történetét immár fotóalbumban is megörökítették.

Tapodi Kálmán

Az ottaniak úgy mondják, a solti borászkodás a barátságra és a családra épül. Bebizonyították ezt most vasárnap is a szőlős- és borosgazdák, akik már harmadszor rendezték meg a Szent György-napi bortúrát, amikor nyitott pincék várták a betérőket. A borkóstolók során a helyi büszkeségeket: az ezerjót, a cserszegit, a sárfehéret, a kövidinkát vagy a kadarka sillert is megkóstolhatták a vendégek, s aki akart, a főzőversenyen is indulhatott.

A bornap kiemelkedő eseménye is a város határában húzódó szőlőhegyhez kötődött, mert ekkor mutatták be a magyarországi pincefalvakat megismertető fotóalbum-sorozat első kötetét, ami a Meleg-hegyről szól. A Fehér Dezső és a solti születésű fotóművész, Madaras László által jegyzett Vincellér imája – A solti Meleg-hegy című kötetben vallanak a borászkodásról a helybéli gazdák, de az is megtudható, hogyan kell készíteni a solti lángost, és a környékbeli természeti értékekre is felhívják a figyelmet. A könyvből megismerhető a Gróf Vécsey Károly Borlovagrend és a szőlőhegyi dalárda története is.  

Tapodi Kálmán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!