Kultúra

2012.05.03. 15:42

Burg Kastl hagyatéka hazatalált

Rendhagyó kiállítás nyílt a Lakitelek Népfőiskolán.

Szentirmay Tamás

Lezsák Sándor jóvoltából Lakitelekre került az a hagyaték, amit az egykori Burg Kastl-beli gimnázium magyar diákjai ajánlottak fel. Ötvennégy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a magyar gimnázium, ahol négyezer diák tanult, de 1996-ban kényszerűségből bezárták.

Az intézmény közel négy évtizedig, egyedülálló misszióként, reményt és kiutat mutatott az emigráció gyermekeinek a kitaszítottságból. Az egykori diákok, akiket 1958-tól a németországi középkori apátságba a világ minden pontjáról tanulni küldtek a menekült szülők, mára Magyarország nagyköveteivé, hírvivőivé váltak, éljenek bárhol is a világban. Kiterjedt hálózatukat, ismeretségeiket önzetlenül a nemzet szolgálatába állították.

Az emigráció oktatási intézménye 2010-ben megkapta a Magyar Örökség Díjat. Az egykori növendékek páratlan gyűjteményüket felajánlották a Lakitelek Népfőiskolának, hogy állandó kiállítás keretében bárki megtekinthesse. Amint azt Lezsák Sándor elmondta, olyan kapcsolatrendszer erősödött meg a világban, amelynek fókuszában Burg Kastl áll. Az a kincs, ami az egykori diákok hagyatékából megmaradt, most végleg hazatalált.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Olyan kapcsolatrendszer erősödött meg a világban, amelynek fókuszában Burg Kastl áll
[/caption]

Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a kormány kinyújtotta a kezét minden magyar felé, éljen az bárhol a Földön. – Mi számítunk önökre, de önök is számíthatnak ránk – mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a kiállításon megjelent, mintegy ötven egykori diáknak. A rendezvényen elhangzott, hogy jobb és méltóbb helyet nem találhattak volna a gyűjteménynek. A mostani kiállítás alapanyag azonban csak a kezdete annak a hagyatéknak, amelyet az elkövetkezendő hónapokban, években növelni fognak.

Szentirmay Tamás Olyan kapcsolatrendszer erősödött meg a világban, amelynek fókuszában Burg Kastl áll -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!