Kultúra

2012.05.24. 17:43

A Cifrapalotából indul a Thorma-vándorkiállítás

A nagybányai művésztelep egyik alapítója és jellegzetes mestere, a kiskunhalasi születésű Thorma János alkotásaiból nyílik kiállítás június 1-jén, a kecskeméti Cifrapalotában.

Popovics Zsuzsanna

A hírös városból indul útjára az a vándorkiállítás, mellyel a kiskunhalasi Thorma János Múzeum tiszteleg névadója előtt halála 75. évfordulóján. A tárlat anyaga Magyarország, Németország, Románia múzeumaiból és számos magángyűjteményből tevődik össze. A Cifrapalotában már rendezik a képkiállítást.

– A vándorkiállítás arra hivatott, hogy megmutassa Európának Thorma János kevéssé ismert festményeit. A nagy történelmi pannói, portréi közismertek, ám a nagybányai korszaka méltatlanul feledésbe került – mutat rá a kiállítás rendezője, Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István múzeum igazgatója. – A képek sorrendje részben kronologikus, ugyanakkor törekszünk arra, hogy legyenek oppozíciók, párhuzamok, illetve az egymással szépen megférő képek tudjanak „beszélgetni”. A nagybányai korszak a leghangsúlyosabb, a kiállított művek kétharmada ebből való.

A Szakál Aurél vezette Thorma Múzeum vállalta fel, hogy a kiállítások megszervezésével és a hozzájuk kapcsolódó kiadvány révén megmutassa a szakma és a nagyközönség számára Thorma impresszionista és az azon is túlmutató korszakaiban született alkotásait. Eddig közel 180 képet kutattak fel, zömük magángyűjtőké. A további helyszíneken 40-80 kép kerül közönség elé, igazodva a kiállítóterek nagyságához. A törzsanyaggal együtt Kecskeméten majd'' 70 olajfestmény és egy akvarell lesz látható. A legtöbb Thorma-képet a vándorkiállítás záróállomásán, a Magyar Nemzeti Galériában állítják majd ki. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Thorma János festményei ezekben a napokban keresik a helyüket az öt teremből álló kiállítótérben
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!