Kultúra

2012.04.10. 17:59

Milyen ítéletet szabna ki ma egy bíróság Édes Annára?

A költészet napjáról szerdán emlékeznek meg az egész megyében. Baján azt is megtudhajuk: vajon milyen ítéletet szabna ki ma egy bíróság az irodalmi hősökre?

MTI

Writing a poem

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Bács-Kiskun megye városaiban és községeiben irodalmi műsorokkal, versmondó versenyekkel és változatos programokkal emlékeznek meg szerdán a költészet napjáról.

Kecskeméten a Katona József Könyvtár és a Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. közös irodalmi estjén Füzi László irodalomtörténész, a Forrás főszerkesztője két Kossuth-díjas költővel, Kányádi Sándorral és Buda Ferenccel beszélget a költészet napján.

Baján Bűnbe esett irodalmi hősök címmel Kiss Anna büntetőjogász, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatója tart előadást. Vajon milyen ítéletet szabna ki ma egy bíróság Édes Annára vagy Toldi Miklósra? És ha valóságos elkövetők lettek volna, miként büntették volna őket a saját korukban? - ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők. Pénteken Ikercsillagok címmel Papp János Kazinczy-díjas színművész önálló estjére kerül sor.

Kalocsán Gróf József költő, a Kalocsai Alkotók Körének tagja mutatkozik be a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtárban.

Kiskunfélegyházán a városi könyvtárban a költészet napja alkalmából verses összeállítást adnak elő József Attila zsengéiből Derekamban tizenhét éves izmok ringatóznak... címmel. Közreműködnek a Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakképző Iskola diákjai; az ünnepségen lesz az Irodalmi Alapítvány díjkiosztója is.

Kunszentmiklóson már szombaton megtartották a költészet napi megemlékezést Tavaszi versünnep címmel. A mi Sándorunk avagy Petőfik Kunszentmiklóson címmel Petőfi Sándor és öccse, Petőfi István verseit szavalták el a Varga Domokos Művelődési Központban tartott rendezvényen, majd Vannak vidékek, emberek címmel Kányádi Sándor megzenésített verseiből hangzott el zenés összeállítás.

Kiskunmajsán a költészet napja alkalmából városi versmondó versenyt hirdettek általános iskola alsó és felső tagozatos valamint középiskolás diákjai részére. Egy-egy iskolából négy diák indulhatott, de a környező településekről is elfogadtak jelentkezéseket. A döntőt csütörtökön a városi könyvtárban rendezik.

Kerekegyházán az általános iskolában az alsó és a felső tagozatos diákok részére is versmondó versenyt rendeznek a költészet napjához kapcsolódóan.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!