Kultúra

2012.04.24. 18:07

Háy János és Lovasi András lesz a vendég

Irodalom, rock'n'roll, fiatalság. Ez lesz a téma a Háy János író és Lovasi András rockzenész beszélgetős estjén csütörtökön, a kecskeméti Kerámia Stúdióban. Zenés színdarabjukból, aminek címe: A kéz, katonás diákszínjátszók idéznek.

Popovics Zsuzsanna

A beszélgetés moderátora Füzi László, a Forrás főszerkesztője, egyben a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek igazgatója lesz. Mindkét vonatkozás lényeges: a Forrás áprilisi száma egészében közli Háy és Lovasi A kéz című színművét, a három önálló művészeti intézményből nemrég egyesített Műhelyek pedig az eseményt szervezi.

– Amikor megszületett az ötlet, hogy hívjuk közönségtalálkozóra a kaposvári Csiky Gergely Színházban decemberben bemutatott zenés színjáték szövegíróját és zeneszerzőjét, ugyancsak adta magát, hogy kérjünk fel egy helyi diákszínjátszó csoportot, akik részleteket adnának elő a darabból – mondja a főszerkesztő. – A Katona József Gimnázium színjátszót jól ismerjük szavalóversenyekről, egyéb rendezvényekről, ezért rájuk esett a választás.  „Ez egy akkora kihívás, hogy nem hagyhatjuk ki” – kapták a felkérők válaszul a színjátszók vezetőjétől, Orbán Edittől. A diákok hónapokig próbáltak, és talán a szokásosnál is többet dolgoznak, jobban izgulnak, miután a szerzőpáros is közönségük lesz.

A kéz című beatzenés színházi darabot Háy János saját novelláskötete, A bogyósgyümölcskertész fia alapján írta, a zenét hozzá Lovasi András, Szabó Attila és a Kiscsillag zenekar szerezték. Az alapsztori szerint egy izgalmasabb világra és villanygitárra vágyó falusi srác felkerül Budapestre, aki gimnazistaként zenélni és csajozni szeretne. A felnőttéválás színjátéka ez, a Katonás diákok lényegében magukat játszhatják benne: gimiseket, kollégistákat, haverokat. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Füzi László
[/caption]

A szabadtéri beszélgetős, zenés, színházi program csütörtökön, 16 órakor kezdődik a Kerámia Stúdió udvarában (a nézőtér a Munkácsy Mihály utca felől lesz megközelíthető).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!