Kultúra

2012.04.19. 16:55

Bencések veszik át a PG-t

A tárgyalások lezárultak, a bencés rend átveheti a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola irányítását.

Vajda Piroska

A 140 éves múltra visszatekintő iskolát négy esztendeje egy alapítvány működteti. Az egykori tanítványok által létrehozott PG Alapítvány mára anyagilag ellehetetlenült. Ezért kereste fel tavaly az iskola vezetősége a bencés rendet – tudtuk meg Hardi Titusztól, a pannonhalmi Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola vezetőjétől. A főigazgató elmondta, az elmúlt hónapokban többször, és többekkel tárgyaltak.

„Számunkra fontos, hogy békében történjen meg az intézmény átadása. Azt szeretnénk, ha minden érintett fél maradéktalanul támogatná a kezdeményezést” – hangsúlyozta Titusz atya. Mint mondta, az alapítvány, a tanári kar, a szülők és a diákok többsége szeretné, ha bencés fenntartásba kerülne az iskola. A bencés közösség is felhatalmazást adott a tárgyalásokra. Így az alapítvány és a rend között már megszületett a kétoldalú megállapodást. Az iskola épülete azonban a város tulajdonában van, a használati jog átadásáról várhatóan jövő héten dönt a képviselő-testület.

A megbeszéléseken számos kérdés felvetődött a várható változásokkal kapcsolatban. „Senkitől sem kérek köpönyegforgatást! Ha egy kolléga eddig nem járt templomba, miattunk ezután sem kell ezt tennie. Számunkra elsősorban a belső meggyőződés a fontos. Azt viszont elvárom a tanároktól, hogy ne menjenek világgá, ha a tanév hálaadó szentmisével kezdődik majd a templomban. Fogadják el, hogy a keresztény értékek is megjelennek az iskolában. A fizikatanártól ezentúl is azt várom el, hogy fizikát tanítson, nem kell a Bibliáról beszélnie” – fejtette ki álláspontját Hardi Titusz. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A bencés iskolák mindig is szakmaiasságukról voltak híresek - hangsúlyozta Hardi Titusz főigazgató
[/caption]

A főigazgató így folytatta:  „A hittant felmenő rendszerben szeretnénk bevezetni. A diákok részéről is egyfajta nyitottságot várok el. Nem felekezeti hittanban gondolkodom. Olyan alapvető emberi, erkölcsi értékekről, kérdésekről kell beszélnünk, amelyek felekezeten felüliek. Hiszen a reformátusoknak, katolikusoknak, evangélikusoknak egy Istenük, egy Szentírásuk, egy Megváltójuk van. A mai ifjúság olyan komoly gondokkal küzd, olyan alapvető kérdéseket kell megfogalmaznunk számukra, és válaszokat kell adnunk, melyek messze túlmutatnak azon, milyen felekezethez tartozik valaki. Mindenkit abban az egyházban szeretnénk megerősíteni, amelyikhez tartozik” – jelentette ki Hardi Titusz. [caption id="" align="alignright" width="334"] A kiskunfélegyházi iskolában 1972 óta képeznek műszaki szakembereket
[/caption]

A bencés rend 1990-ben a Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola létrehozásával nyitott a szakképzés irányába. Ebbe a több tagintézménnyel is rendelkező iskolába tagozódhat be a félegyházi Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola is. Mindegyik tagintézmény saját profiljának megfelelően önállóan működik. – A bencés iskolák mindig is szakmaiasságukról voltak híresek, ezért szeretnénk a jövőben tovább erősíteni a szakképzéseket. Ugyanakkor fontosnak tarjuk, a keresztény hit megjelenését, mint lehetőséget” – szögezte le Titusz atya.

Az iskola száznegyven esztendős múltra tekint vissza

Az iskola 1871-ben, mint Tanítóképző kezdte meg működését. Kezdetben Csongrádon, de a Tisza gyakori áradása miatt 1876-ban Kiskunfélegyházára költözött. Az intézet először a mai Móra Ferenc Általános iskolában működött. A jelenlegi PG épületébe 1904-ben költözött át a Tanítóképző. Az 1956/57-es tanévig mint Állami Tanítóképző Intézet, de vele párhuzamosan 1949-50-ig Állami Líceumként is működött. A Líceum 1949-50-től átalakult Állami Pedagógiai Gimnáziummá, mellyel párhuzamosan indult Testnevelési Gimnázium is. Mindkét iskolatípus 1953-ban átalakult Testnevelési Szaktanítóképző intézetté. 1954-től 1958-ig az iskola fokozatosan gimnáziummá alakult. 1962-64-ig fiúgimnázium, majd 1963 szeptemberétől koedukált gimnázium lett. Az utolsó gimnáziumi osztály 1975-ben érettségizett. 1972-ben kezdődött a gépészeti szakközépiskolai képzés, az iskola jelenleg is hasonló profillal működik, technikusképző intézetként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!