Kultúra

2012.03.12. 20:38

Kiskőrösi nagy körkép

Csütörtökön avatják fel az ünnep alkalmából Kiskőrösön, a Tarnówi téren az Erdélyi Körkép 50-szer 3 méteres reprodukcióját, melyet a település a lengyel testvérvárosától, Tarnówtól kapott kölcsön.

Barta Zsolt

Pénteken és tegnap külön erre az alkalomra készített tárolókra helyezték el a látványos mű darabjait.
Az eredeti alkotás hossza 120 méter, és 15 méter magas volt, melyet a forradalom 50. évfordulójára készített Jan Styka festőművész, aki társalkotónak Zygmunt Rozwagowski, Michael Wywiorski, Tadeusz Popiel lengyel festőket; Vágó Pált, a csatajelenetek kiváló festőjét; Spányi Béla neves tájképfestőt, Margitay Tihamér magyar,  és Leopold Schönchen német festőket kérte fel. A monumentális körképet 5 hónap alatt a lembergi rondellában készítették el, majd a Városligetben állították ki villanyfénynél 1898-ban. Ott 1907-ig volt megtekinthető, de a magyar kormány nem vásárolta meg, így azt a művészek Varsóba szállították, ahol később több darabra szedték szét és így értékesítették.

Időközben a 32 részből 24-et sikerült fellelni, melynek keresését a lengyelek a 70-es években kezdték. A festmény a hiányzó darabok ellenére is rekonstruálható maradt, ugyanis 1907-ig több hazai településen állították ki, és ennek alkalmából a körkép egészét bemutató katalógus készült. Ez alapján sikerült a rekonstrukciót – melyet a közönség Kiskőrösön nézhet meg – 2009-ben elkészíteni. Krámer Iván hadtörténész lapunknak elmondta: mielőtt a festőművészek belekezdtek a munkába, elutaztak a helyszínre, ahol tanulmányozták a csatateret, beszéltek a még élő idős szemtanúkkal, és ennek alapján kezdtek a munkához.  

A nagyszebeni ütközetnek azért volt jelentősége, mert az 1849. március 11-én győzelmet arató Bem József vezette erdélyi sereg sikere óriási lökést adott a győzelmes tavaszi hadjáratban részt vevő honvéd csapatoknak.

Krámer Iván, a Kiskőrösön élő hadtörténész mond majd ünnepi beszédet az alkotás előtt, melyet a nagyközönség októberig tekinthet meg a parkban. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tegnap már javában zajlott a képállítás
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!