Kultúra

2011.12.06. 18:34

Az arabokat is meghódította a magyar hastánckirálynő - fotó

Kétszer ezüstöt hozott az egyiptomi Nile Group Nemzetközi Versenyről, az idei novemberi fesztivált pedig megnyerte a hastánc hazai királynője: Kecskeméti Anett. Nem túlzás a jelző, tavaly ezt a címet is elnyerte.

Popovics Zsuzsanna

Civil élete is a hastáncról szól, heti 8-10 órában tanítja, hétvégenként tanfolyamokat tart, arab éttermekben lép fel táncosként. A Kecskeméten élő Kecskeméti Anett azóta szerelmese az arab kultúrának, amióta édesanyjával először nyaraltak Tunéziában. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kecskeméti Anett az Egyiptomban elnyert koronával és az első helyért járó Nile Group Oriental Dance Competition díjjal
[/caption]

– Nem egyszer kértek már feleségül arab férfiak, anyukám jó néhány tevét kapott volna értem a helyi bazárokban – meséli nevetve. Abban nem látott perspektívát, hogy negyedik feleségként egy arab háztartást vezessen, de táncolni bármikor szívesen elutazik Egyiptomba. Ez manapság nem olcsó mulatság, de Anett több olyan versenyt is nyert, amelynek jutalma a Nile Fesztiválon való térítésmentes részvétel volt. Ennek köszönhetően kétszer teljesen ingyen utazhatott a táncbajnokságra, legutóbb is csak a repülőjegyet kellett állnia. 

A fesztivál lényegében egy többnapos workshop, ahol egyiptomi tanároktól tanulnak a táncosok, majd az utolsó nap színpadra lépnek, zsűri értékeli szóló- és csapatprodukcióikat. – Már évente négy alkalommal is megrendezik a versenyt, mivel az olyan világbajnokságnak, ahol a legjobb táncosok mérettetik meg magukat, nagy a presztízse – avat a részletekbe Anett. – Japán, orosz, indiai, brazil táncosokat legyőzni hatalmas dicsőség, és nekünk idén csapatban is sikerült. Egy kelebiai és egy miskolci lánnyal neveztünk. Itthon skype-on beszéltük meg a koreográfiát, raktuk öszsze a produkciót. Ők nem úgy tanítványaim, hogy a kezem alatt táncolnak, egyenrangú táncosként alkottunk csapatot. Nagy szám volt, hogy a két induló magyar csoportból a budapestiek a másodikak, mi az elsők lettünk. A verseny szabályai szerint korábbi győztesként eztán már nem indulhatok ezen a bajnokságon. Tanár viszont lehetek, így amint kellő szinten tudok angolul, mindenképpen jelentkezem.

A lányok fellépőruhákat kaptak jutalmul, Anett pedig az egyéni első díjjal lehetőséget kapott egy jövő évi Nile-fesztiválon meghívott táncosként fellépni a gálaműsorban.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Anett évek óta rendez hastáncfesztivált Kecskeméten. Ilyenkor maga is bemutat néhány látványos kűrt a színpadon.
[/caption]

– Most aztán nincs kibúvó, tanulnom kell arabul, mert a házigazdák nyelvén illik megköszönni a fellépési lehetőséget – avat következő céljaiba Anett. – A tánchoz a dalszövegeket eddig is lefordítottam, mert ezt érteni kell, hogy a táncos autentikus lehessen, és képes legyen érzelmeket közvetíteni táncával. Arabul megszólalni viszont valóban komoly kihívás. Van még egy nagy elhatározásom: indulni a berlini Miss Bellydance Europe versenyen. Szerencsére itt van a „szomszédban”, oda akár autóval is eljutok. Távlatok? Egyiptomban vannak oktatók, akik 60-70 évesen is tanítanak. Amíg van erő és tanítvány, ebből nem lehet kiöregedni.

Popovics Zsuzsanna Kecskeméti Anett az Egyiptomban elnyert koronával és az első helyért járó Nile Group Oriental Dance Competition díjjal Anett évek óta rendez hastáncfesztivált Kecskeméten. Ilyenkor maga is bemutat néhány látványos kűrt a színpadon. -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!