Kultúra

2011.09.22. 17:58

Miért fázik a paradicsom, és hogyan működik a lézerkard?

A ma rendezendő Kutatók Éjszakáján izgalmas programokkal várja a Kecskeméti Főiskola három kara az érdeklődőket.

Barta Zsolt

– Tavaly magunk is meglepődtünk, hogy ezer kíváncsiskodó tisztelt meg bennünket a Kutatók Éjszakáján. Ma is arra számítunk, hogy sokan lesznek kíváncsiak a GAMF-karon szervezett programokra – mondja Belina Károly a Kecskeméti Főiskola műszaki karának a dékánja. – Csodára senki se számítson, de csodálatos, izgalmas kiséletek megtekintésére bőven nyílik lehetőség! 

A fő cél, hogy a kísérletek segítségével  testközelbe hozzák a természettudományokat. A tapasztalatok szerint a felnőttek a jelenségek okára kíváncsiak, a gyerekek pedig egyszerűen csak élvezik a bemutatott kísérleteket. Az érdeklődők megismerhetik a lézerkard és a villámló víz titkát, és kipróbálhatják a jövő járműveit, a levegővel és az árammal hajtott járgányokat.

– Aki a bennünket körülvevő világra, a növényekre kíváncsi, annak ma este nálunk a helye – mondja Lévai Péter, a Kertészeti Főiskolai Kar dékánja. – A vendégeink megtudhatják, fázik-e a paradicsom, vagy mit éreznek a növények a hőingadozás következtében. A felnőttek pálinkát és bort is kóstolhatnak, míg a kisebbeket gyümölcsökkel várjuk, miközben bemutatjuk az iskolánkat a tanárainkat – mondta a kar vezetője. 
A tanítóképző kar egyik slágerprogramjának a csillagos ég kémlelése ígérkezik.

– Alighanem sokan eljönnek, hogy belenézzenek a csillagvizsgáló távcsövébe – mondta Brindza Attila dékánhelyettes. – De emellett számos izgalmas program várja a hozzánk betérő kíváncsiskodókat, tette hozzá. Így választ kaphatnak arra, hogyan történik a mesékben a történetek hőseinek a párválasztása, vagy arra, hogyan működik a csodapohár. 
A rendezvények 18 órától kezdődnek mindhárom karon, és többnyire 22 órakor fejeződnek be.

A részletes programokért kattintson ide!

Barta Zsolt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!