Kultúra

2011.09.26. 21:20

Egérfogóba szorultak

Mindent beborított a hó, elvágták a telefonzsinórt, és valakit hidegvérrel meggyilkoltak – tegnap kezdődött Agatha Christie krimijének főpróbahete a kecskeméti Katona József Színházban.

Rákász Judit

Cseke Péter direktor igazi rekorder darabot választott nyitó előadásnak. Agatha Christie Az egérfogója ugyanis 1952 óta levehetetlen a londoni színházak repertoárjáról: a West Enden pontosan 59 éve játsszák megszakítás nélkül. A legutóbbi statisztika szerint ha az összes inget egymás mellé terítenék, amelyet az előadások során a színészek hordtak, akkor pontosan 116 mérföld hosszúságú lenne az ingek sora. Mindössze egy valami van, ami a legelső előadás óta állandó szereplője a darabnak: az óra a kandallópárkányon.

A gyilkosság történetét –  mely eredetileg Három vak egér címmel jelent meg nyomtatásban – Cseke Péter rendezésében láthatja a kecskeméti közönség a főbb szerepekben Danyi Judittal, Réti Erikával, Kiss Jenővel, Hegedűs Zoltánnal. A felügyelő szerepében Szemenyei János lép színpadra. Az egérfogóban debütál a kecskeméti társulat új tagja, Téby Zita, aki a Kaposvári Egyetemen szerzett diplomát, és aki Bodó Viktor Szputnyik nevű társulatától szerződött a hírös városba. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az esti főpróbán balról: Danyi Judit, Kiss Jenő és Réti Erika
[/caption]

Agatha Christie a nézőket egy isten háta mögötti panzióba viszi, amelyet egy hatalmas havazás zárt el a külvilágtól. Egymást érik a furcsa karakterek – rigolyás matróna, titokzatos kisasszony, ifjú művész, kiszolgált katona –, akik talán önmagukban is érdekes történet szereplői lehetnének, ám a szerző nem elégszik meg ennyivel. Kiderül: valaki elvágja a telefonzsinórt, és hidegvérrel meggyilkolja az egyik szereplőt. Az egérfogó híres csavaros befejezéséről, ami miatt annak idején minden előadás végén megkérték a nézőket: senkinek ne árulják el a befejezést! Most ugyanezt kéri a kecskeméti színház társulata: aki látta, a megoldást ne adja tovább!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!