Kultúra

2011.06.25. 09:10

Újra néptáncfesztivál Szegeden

Több száz táncos ünnepli az első táncházi találkozó megrendezésének harmincadik évfordulóját és a táncház-mozgalom elindulásának közelgő jubileumát a július 1-jén kezdődő VII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden.

szeged.hu

A Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viselő fesztivált minden második évben rendezik meg Szegeden - mondta Simoncsics János fesztiváligazgató az eseményről tartott pénteki sajtótájékoztatón. A hagyományokhoz híven az idei fesztivál is menettánccal indul a szegedi sétálóutcán, majd a résztvevő együttesek a Dugonics téren adnak néhány perces ízelítőt műsorukból mintegy kedvcsinálóként a Kisszínházban rendezendő folklórbemutatókhoz. A Magyarországról és a vajdasági Topolyáról érkező amatőr társulatok 20-25 perces bemutatóit július 1-jén este és 2-án délután láthatja a közönség a színházban, írja  a szeged.hu.
A fesztivál az első táncházi találkozó megrendezésének harmincadik évfordulója és a táncház-mozgalom elindulásának közelgő negyvenedik jubileuma köré szerveződő gáláját július 2-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadon tartják. Az egész estés műsor első felében a szegedi táncházakban zenélő muzsikusok lépnek a színpadra. A második, Diószegi László Harangozó-díjas koreográfus rendezte részben pedig a vendég társulatok és a házigazda Szeged Táncegyüttes tagjai mutatják be különböző tájegységek táncait.
A fesztiválon résztvevő együttesek produkcióit zsűri értékeli, s a társulatok a szakmai tanácsok mellett pénzdíjat is kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!