Kultúra

2011.06.08. 14:03

Öt éve csörömpölnek

Tavasszal elkészült első lemezük, túl vannak 350 fellépésen, hívják őket külföldre, ám ennél beszédesebb, hogy a Csörömpölőket imádják a gyerekek, ők pedig nekik zenélnek legszívesebben.

P. Zs.

Eredetileg nyolcan álltak össze zenélni a Kecskeméti Főiskolán, végül öten maradtak és mesélnek, zenélnek, bohóckodnak a kicsiknek. Azért nekik, mert mindannyian értenek a nyelvükön, tudnak bánni velük, ez a védjegyünk.

– A kicsik a legkíméletlenebb kritikusok, amint nem köti le a figyelmüket, amit csinálsz, azonnal fészkelődnek, máshová mennének, otthagynák az egészet – summáz Nádudvari Róbert, az együttes vezetője.

Egy kivétellel civilben is tanítók, óvópedagógusok, a zenéléssel az a céljuk, hogy élményt adva szórakoztassanak, megtartsák és továbbadják az olyan maradandó értékeket, mint a zene szeretete, a tánc közösségformáló ereje, a mese varázsa. Aki egyszer is hallotta a Csörömpölők élő, akusztikus hangszeres muzsikáját, megélte a gyermekek rácsodálkozását és örömét, szívesen válik hűséges közönségükké. Nem véletlen, hogy Kecskemét és környéke majd'' minden óvodájában, iskolájában felléptek már, játszanak falunapon, gyereknapon, szájhagyomány útján terjed jó hírük.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Június 28-án a Baon szülinapi ünnepségén léptek fel a Csörömpölők
[/caption]

– Most már ennél többre, országos ismertségre vágyunk, mert hitelesek vagyunk és megértünk rá – árulja el a csapat mesemondója. – Minőséget képviselünk, van is rá igény, de tapasztaljuk, hogy csak azzal fut a szekér, akit ismernek, akinek a koncertjén „sikk” ott lenni. Számtalanszor játszottunk már rádióban, tévében, de az igazi áttörés még nem következett be. Manapság labdába sem rúghat, aki nincs jelen mind több internetes megosztón, közösségi portálon, ahol futótűzként terjed az információ.

Zenés videót a Csörmpölőkről is találni a neten. Az egyik leglátogatottabb a „Nézd meg lányom, nézd meg jól” című közismert népi gyermekdal feldolgozása, ötletes képi anyaggal spékelve. Ez utóbbi nem más, mint a zenekarvezető is párja, Nádudvariné Breznyánszki Edina tánctanár személyes fotóinak galériája megismerkedésüktől az esküvőjükig. Két zenekartag készítette és lepte meg vele a fiatal házasokat. A letöltésszámot tekintve ez vezeti a Csörömpölők „toplistáját”.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Értenek a gyerekek nyelvén, ez a védjegyük
[/caption]

Az igényes zenét játszó zenekar célközönsége elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztály, de szívesen muzsikálnak felnőtteknek is. Legfőképp saját szerzeményeiket játsszák, repertoárukat folyamatosan bővítik ismert költők verseinek megzenésítésével, mesékkel, játékos dramaturgiai elemekkel és nem utolsó sorban népzenével. Felnőtteknek szóló műsoruk Szabó Lőrinc, Kányádi Sándor, Petőfi Sándor, Buda Ferenc, Pál József, Weöres Sándor megzenésített verseire, valamint több magyar népdal áthangszerelt változatára alapszik.

Barátaik révén a határon túli magyar területeken is felléptek már, Erdélyben, Kárpátalján, legközelebb a Felvidékre van meghívásuk. Idén tavasszal elkészült első saját lemezük „3 év 4 évszak” címmel. Több tucat daluk van készen, ha tehetnék, hangstúdióba vonulnának és még három CD-ét felvennének.

A Csörömpölők Együttes tagjai

Herédi Katalin – ének, cselló

Sándor Erika – ének, hegedű

Nádudvari Róbert – ének, gitár, mesemondó

Szabó Mátyás – ének, ezeregy furulya, gitár, mandolin

Szemlér Ákos – dob, zajkeltő eszközök (agogo, darbuka, chime, rumbatök, cahon)

Sándor Erika – ének, hegedű

Nádudvari Róbert – ének, gitár, mesemondó

Szabó Mátyás – ének, ezeregy furulya, gitár, mandolin

Szemlér Ákos – dob, zajkeltő eszközök (agogo, darbuka, chime, rumbatök, cahon) Értenek a gyerekek nyelvén, ez a védjegyük Június 28-án a Baon szülinapi ünnepségén léptek fel a Csörömpölők -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!