Kultúra

2011.06.08. 18:30

Bahget Iskander hidat épít a két világ között

Az arab világ magyarországi diplomatái látogattak szerdán Bács-Kiskun megyébe.

Hraskó István

A nagykövetek ideutazása jórészt az 1967 óta hazánkban élő szír származású fotóművésznek, Bahget Iskandernek köszönhető. Iskander már eddig is rengeteget tett a magyar és arab kapcsolatok erősítéséért. Elég, ha megemlítjük, hogy a közelmúltban Egyiptomban, Szíriában és Katarban is bemutatták „Magyarország arab szemmel” című kiállítását, a fáraók országában készített fotóiból pedig Kecskeméten nyílt tavaly nagy sikerű tárlat. Ezúttal pedig a diplomáciai vezetők találkozóját szorgalmazta, amely szerdán meg is valósult, mégpedig két helyszínen: Lakiteleken és Kecskeméten. A programon Algéria, Egyiptom, Jemen, Jordánia, Katar, Kuvait, Libanon, Marokkó, Palesztina, Szaúd-Arábia, Tunézia diplomatái – nagykövetek, konzulok, attasék – vettek részt.

A Lakiteleki Népfőiskolán Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke méltatta Bahget Iskandert, a művészt az arab világ rendkívüli és meghatalmazott magyarországi követének nevezve, hozzátéve: hazánknak is jó hírét viszi külföldön. 

– Fantasztikusan érzékeli a tanyavilág, az Alföld életét. Hiteles képviselője azoknak az értékeknek, melyek Kodály városában, ezen a tájon keletkeztek – jelentette ki Lezsák Sándor. A parlament alelnöke a találkozón azt is elmondta: az magyar kormány stratégiai jelentőségűnek tartja az arab kapcsolatok erősítését, mind a kultúra, mind a gazdaság területén. Mint elhangzott, szeptemberben egy magyar-arab gazdasági találkozót szerveznek, ahol a Duna–Tisza köze mutatkozik be vállalkozóknak, kereskedőknek, befektetőknek. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Nabeel Khalaf Ahmad Ashour, Szaúd-Arábia magyarországi nagykövete és Bahget Iskander
[/caption]

A találkozón beszédet mondott Kovács Ernő tiszakécskei és Felföldi Zoltán lakiteleki polgármester, valamint Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezetője is. A vendégek látogatást tettek Kecskeméten, a Városházán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!