Kultúra

2011.06.21. 21:42

Az ember tragédiája nyitja a nyolcvanadik Dóm téri évadot

Július 1-jén és 2-án látható Szegeden Madách drámai költeménye Ónodi Eszter, Trill Zsolt, Rátóti Zoltán főszereplésével, Vidnyánszky Attila rendezésében.

baon.hu

 Az ember tragédiája ünnepi előadásként, "szélesvásznú" produkcióként kerül nézők elé. Vidnyánszky a beregszászi társulattal két alkalommal rendezte meg Madách drámai költeményét; alkotótársai ezúttal Alekszander Belozub díszlet- és jelmeztervező, Gemza Péter koreográfus és Verebes Ernő zeneszerző lesznek. A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Bátyai Edina úgy fogalmazott: a magyar színházi élet ünnepévé teszik az előadást. A Tragédia fontos hagyományt képvisel hazánk legnagyobb nyári színházi fesztiváljának történelmében. Csúcstartó a szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők.

Az idei, ünnepi produkció próbái május 23-án kezdődtek. Az örök nőt, Évát Ónodi Eszter alakítja, partnere Rátóti Zoltán lesz Ádám szerepében. Kettejük történelmi vesszőfutását Luciferként Trill Zsolt követi majd végig. A debreceni színház és a beregszászi társulat színészei mellett igazi "színházi ikonok" kaptak szerepet az előadásban: színre lép több szerepben Cserhalmi György, Blaskó Péter és Földes László Hobo is, akinek az előadás zeneszerzője, Verebes Ernő egy dalt is írt, melyet a londoni színben fog előadni. Az alkotók monumentális díszlettel készülnek, amelyben az emberiség történetének pergamenje lesz a központi díszletelem, melyet tizenöt méter magasra terveztek, a díszletelem tetején foglal majd helyet az Úr. Innen a Tejutat szimbolizálva futtatják le szintén tizenöt méter hosszú szakállát.
Kivételes színházi körülmények között, jelnyelvi tolmácsolással játsszák a színészek az évadnyitó előadást. A fesztivál igazgatója, Bátyai Edina elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett, így nem volt kérdés, hogy a 90 decibel Projecttel együttműködésben elősegítik a siketek akadálymentesítését az előadáson. Az efféle gesztus korábban is jellemző volt a Szabadtérire, hiszen évek óta biztosítják a speciálisan kialakított helyeket a mozgáskorlátozottaknak, akiknek bejutását a nézőtér oldalán kialakított rámpa is segíti. Szintén ebben a szellemben született az az igazgatói döntés, miszerint a nagyothallóknak is segítenek a kulturális élmény minél könnyebb és élvezetesebb befogadásában. A nézőtéren a Párma szektor 6. és 15. sora között, összesen 120 szék környezetében ugyanis ettől az évtől kezdve úgynevezett indukciós hurkot helyeznek el, mely segít felerősíteni a nagyothalló készülékek által fogadott jeleket. Ez a könnyítés nem csak Az ember tragédiája előadásain valósul meg, hanem az összes nyári produkció folyamán.
Az ember tragédiája előadása július 1-jén és 2-án 21 órai kezdettel látható a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Dóm téren -írja a fidelio.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!